Les vacunes han de ser per a la gent, no per fer diners
Les vacunes han de ser per a la gent, no per fer diners
Les vacunes han de ser per a la gent, no per fer diners. Per Laura Rosel
Un treballador sanitari amb el rètol "Vacunes per a tothom" a la mascareta, la setmana passada a Caracas, a Veneçuela (Reuters)
ANÀLISI

Les vacunes han de ser per a la gent, no per fer diners

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Les estadístiques oficials han hagut d'assolir la trista xifra rècord de més de 154 milions de persones contagiades arreu del planeta i 3,2 milions de morts perquè alguna cosa es comenci a moure respecte al negoci farmacèutic.

És ara, que portem més d'un any en pandèmia i que s'està demostrant que les vacunes són una eina efectiva per frenar l'expansió del virus, que el líder dels països rics a Occident obre la porta a la suspensió de les patents de les vacunes. El pas que han fet els Estats Units és històric i és una oportunitat per salvar vides als països en desenvolupament, com l'Índia, que han quedat exclosos del circuit de vacunació. 

Fa dies que les xifres de contagis i morts diaris a l'Índia són un escàndol, fan feredat. I són només les oficials: els casos que les administracions aconsegueixen detectar i registrar. 20 milions de contagis i 226.000 morts. Algú podria pensar que les imatges de pires funeràries a Nova Delhi de les portades dels diaris i dels informatius deuen haver fet moure alguna consciència, tot i que segurament al darrera del pas de Joe Biden davant l'Organització Mundial del Comerç s'amaguen arguments més frívols i interessats. Tant és.

La qüestió és que ara Occident s'hauria de moure ràpid per corregir l'actitud dels països considerats rics. Van molt tard, a l'Índia i a l'Àfrica, posant vacunes. Pràcticament no en tenen. Han quedat fora del mercat. I la seva gent es contagia, mor… i estén el virus a la resta del món. És el comportament global del virus el que sorprèn que les autoritats occidentals hagin trigat tant a acceptar. 

Mentre a Europa es punxa una vacuna per segon, en altres llocs del món no n'han posat ni una. Els Estats Units, Europa i el Regne Unit no han volgut compartir fins ara la tecnologia de les vacunes. Han prioritzat el benestar de les farmacèutiques que les han desenvolupat, a tota màquina, en un temps rècord, subvencionades amb diners públics i amb unes condicions de negoci opaques. Un funcionament contrari a la lògica global del virus, que contagia igual una persona de Delhi que una de Washington. I contrari a la lògica de prioritats que hauria d'imperar en casos d'emergència sanitària: "les vacunes han de ser per a la gent, no per fer diners; han de ser un bé comú, assequible per a tothom, per mantenir-nos tots sans". Les ONG fa mesos que ho demanen. Els països pobres, també. Preguen perquè els rics aixequin barreres a la producció de les vacunes i deixin de posar tothom en perill.  Ara els Estats Units obren el precinte de les patents. Tant de bo sigui de veritat i arribi a temps.

Anar al contingut