Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Niño-Becerra: "El sistema capitalista s'acabarà en algun moment entre el 2060 i el 2070"

Les prediccions apocalíptiques de l'economista Santiago Niño-Becerra, en 10 frases

Pere RicartActualitzat

L'economista Santiago Niño-Becerra no deixa mai ningú indiferent. Acaba de publicar "El crash. Tercera fase" i ens l'ha presentat a "El matí de Catalunya Ràdio". En aquest llibre augura la situació econòmica que tindrem els pròxims anys de crisi. Uns anys on, segons diu, "s'imposarà un model nou".

Quan acabarà la crisi?

"El sistema capitalista s'acabarà en algun moment entre el 2060 i el 2070. La crisi que estem passant no acabarà fins al 2023. Entre el 2023 i el final del sistema entrarem en una mena d'encefalograma pla, un període d'incertesa total amb inestabilitat a nivell global. Serà el mateix que es va vuire el 1780 i 1790, però sense guerres."

"En aquesta tercera fase de la crisi que ens espera se'ns imposarà un model nou. La idea serà aturar això com sigui. Una de les coses que més canviaran serà el paper de l'Estat. L'Estat va a menys, però ja no només l'espanyol, tots els estats. Les necessitats que tenien quan es van crear ja no existeixen. Pensem que el PIB d'Apple és el 90% del d'Espanya."

Com afrontarem la societat la situació econòmica que ens espera?

"La societat està en fase d'abandonar les idees consumistes. Hi ha dues vies per arribar a aquesta situació. La primera és no poder, no tenir ni renda, ni estalvis ni crèdit". Això fot, però no hi ha més. L'altra via és que les empreses facin canvis per adaptar-se a una forma de fer més viable, més sostenible."

"No tornarem mai a l'any 2005. Ens diuen que estem tornant a nivells d'inversió previs a la crisi, però no ens diuen que Espanya es va comprometre a un deute amb Brusel·les, i ens trobem amb pràcticament el doble d'aquesta xifra."

Quin haurà de ser el nostre model de consum?

"Estem entrant a un moment de pagar per accedir a l'ús del que sigui, inclòs el treball. Si necessites un enginyer que em dirigeixi la construcció d'un pont durant 4 mesos. Encara que sigui el millor enginyer i li pagui una bestiesa, el contracte serà de només 4 mesos."

"El que hem estat utilitzant és el "model Kleenex", usar i llençar. Hem arribat al límit físic d'aquest model. Ara hem d'entrar al model de compartir, transport col·lectiu, vehicles autònoms, pagar a l'ús... La gent jove té més capacitat d'adaptació a aquest canvi, una persona de 50-60 anys ho té molt més complicat."

Legalització de la marihuana

"La legalització de la marihuana és a la cantonada, perquè és un calmant. Afavoreix l'adaptació i rebaixa la capacitat de revolta. Això implica renunciar a lluitar per un model igualitari, ja que les desigualtats són cada cop més grans. Estem tendint també cap a un oci gratuït."

 

 

Situació d'oligopoli

"Els subsidis es convertiran en una renda bàsica que haurà de ser pagada amb impostos o via corporació. Estem veient la concentració de producció, de la banca , al sector de l'automòbil, a nivell ferroviari... estem arribant a una situació d'oligopoli."

"Les poques empreses que hi haurà subministraran els productes a dos nivells: una població amb poc nivell adquisitiu a qui se li proporcionaran béns de preu baix i una minoria a qui se li proporcionaran els productes amb un gran valor afegit. En mig de tot hi ha la classe mitjana, que cada cop serà més prima."

"El món no serà ni millor ni pitjor, serà diferent. Coses que avui ens horroritzarien ens acabaran arribant sí o sí. La nostra capacitat d'elecció acabarà sent nul·la."

Quina serà la situació dels bancs estatals?

"En una primera fase, veig un màxim de tres bancs a Espanya: els dos bancs bascos i el Banco Santander.  A la segona fase, tant el Santander com el BBVA tindran una entrada molt potent de capital exterior. A això hi hem d'afegir la tecnologia, ja que la banca quedarà convertida en banca per internet i banca première. En la tercera fase hi haurà l'entrada de les grans corporacions electròniques, com la targeta de titani "ApplePay" que, amb la col·laboració de Goldman Sachs pot operar com una banca, ja que té totes les teves dades."

Quines innovacions afavoriran l'economia?

"La intel·ligència artificial resoldrà problemes que fins ara eren ciència-ficció, tot i que afectarà molts llocs de treball. La impressió 3D, per la seva banda, resoldrà molts problemes pràctics, com trobar una vareta de les ulleres, en uns minuts, mentre que ara podríem trigar dies a resoldre-ho."

Quines semblances hi ha entre el model actual i el de l'edat mitjana?

"El model s'assembla al sistema feudal, però té una gran diferència. Llavors el poder del rei li venia directament de déu, i hi havia una confiança mútua. Avui no hi ha aquest rei. Les corporacions podrien ser els senyors feudals, però no tenen rei."

 

 

L'entrevista ha acabat amb una sèrie consells que Niño Becerra ha donat als usuaris i consumidors

"Recomano que les persones no s'endeutin més. Els bancs no faran fallida, però si n'ets accionista d'un pots passar-ho malament. Les persones, abans de comprar, hauran de pensar-se quatre vegades si realment ho necessiten."

"La població és més intel·ligent del que ella mateixa es pensa. Diu que no entén d'economia, però el que sí que té és lògica. La gent pot analitzar les seves decisions, i ho ha de fer."

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaTop CatRàdio
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut