Influències occidentals i orientals de "Bola de Drac"
El 15 de febrer del 1990, TV3 va estrenar la mítica sèrie "Bola de Drac"
El matí de Catalunya Ràdio

Les influències del cinema i la literatura que van inspirar "Bola de Drac"

Akira Toriyama es va inspirar en obres clàssiques de la literatura xinesa o japonesa, però també en personatges occidentals com ara Superman o Frankenstein

Actualitzat
TEMA:
Sèries

Fa 30 anys de l'estrena de "Bola de Drac Z", una sèrie que ha marcat tota una generació i més! Hi ha molts elements que la fan única i que expliquen que fos un fenomen, però hi ha una característica que sovint es passa per alt: com va combinar sense problema influències orientals i occidentals. Per això us proposo un viatge creatiu i poc ortodox per l'univers de la sèrie d'Akira Toriyama

Influències orientals: el rei Mico 

Una de les influències més grans és "Viatge a l'Oest", una obra clàssica de la literatura xinesa publicada al segle XVI d'autor desconegut. És la història d'un viatge que funciona en dos nivells: és una història d'aventures i un viatge interior. Un d'aquests personatges és el rei Mico, que és un dels més estimats de la literatura xinesa. És un home que té cua i cara de mico. Quan esbossava el personatge, Akira Toriyama va fer el personatge així. Després només en va deixar la cua.

30 anys 'Bola de Drac Z'
Il·lustració de 'Viatge a l'oest', una de les obres que va inspirar 'Bola de drac'

El personatge literari té molts poders. Alguns coincideixen amb els d'en Goku, com una força sobrehumana, habilitat amb les arts marcials, un bastó que fa servir per defensar-se i la capacitat per viatjar dalt d'un núvol (l'equivalent del núvol Kinton).
El personatge literari es podia transformar en objectes, una habilitat que Toriyama va decidir donar a Oolong, que és un altre dels personatges basats en "Viatge a l'Oest".

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
Il·lustració xinesa del segle XVIII d'una escena de 'Viatge a l'Oest'

En Goku era un nen que havia crescut a la natura, lluny de la civilització. Això el feia innocent i bondadós. A través de la idea del bon salvatge, la sèrie defensa que l'home és bo per naturalesa. Al llarg de la sèrie, el personatge mai perdria aquestes qualitats i mai no busca les boles de drac en benefici propi.

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
Escena de 'Bola de drac' en què Goku salva Oolong

L'altra gran influència de la cultura oriental és una novel·la èpica japonesa, de 106 volums, titulada "Nanso Satomi Hakkenden" (títol traduït com "Les cròniques dels vuit gossos") i escrita el segle XIX (del 1814 al 1842), per Kyokutei Bakin.

En aquesta èpica hi ha un element que reconeixereu: 8 cristalls que, en un moment de la història, s'eleven al cel i surten volant en totes les direccions, com les boles del drac. Va combinar aquesta idea amb la de l'ésser màgic que concedia desitjos: un drac xinès.

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
Esferes de drac, de la novel·la japonesa Nanso Satomi Hakkenden

Toriyama va mesclar aquestes aventures amb les arts marcials orientals, que l'apassionaven. Les pel·lícules de Bruce Lee són una gran influència a "Bola de Drac". De fet, el títol de la pel·lícula "Enter the Dragon" ("Operación Dragón") és el que inspira el títol de Bola de Drac. Tenia molt clar que hi havia d'haver un drac, perquè era sinònim d'arts marcials!

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
Escena de la pel·lícula 'Enter the Dragon', amb Bruce Lee

L'altra influència nítidament oriental de la sèrie és l'ús de les ones d'energia, que Akira Toriyama basa en el txi, un concepte del pensament xinès que es defineix com una energia que és present a tot l'univers i que constitueix el principi de formació de la realitat.

A "Bola de Drac" els personatges poden utilitzar aquesta energia per fer diferents atacs. El més famós és el Kamehameha. D'on ve aquest nom? 

L'únic que Akira Toriyama tenia clar és que havia d'incloure la paraula "tortuga", és a dir, "kame" (perquè és una tècnica que ensenya el Follet Tortuga). Fent voltes a com podia fer servir "kame", va topar amb el nom d'un rei hawaiià que es deia Kamehameha. I per això és que el nom d'aquesta tècnica es diu exactament igual que el Club Kamehameha de "Magnum".

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
El primer Kamehameha de Goku a 'Bola de Drac'

A "Bola de Drac Z" va ser quan el concepte del txi va prendre protagonisme, augmentant la intensitat i velocitat de l'acció. Van aparèixer elements com els visors que posaven números al poder dels personatges, i fins i tot es podien trencar.

Un dels moment més recordats és quan en Goku es converteix en súperguerrer. En Toriyama s'havia estancat perquè no veia com podia mostrar un altre augment de la força. No veia com podia fer-lo més fort. I aquí és quan se li va ocórrer fer una transformació. Va optar pels cabells daurats perquè al manga apareixerien de color blanc i així el seu ajudant s'estalviava d'haver d'entintar-los!

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
Goku fent un Kamehameha en un capítol de 'Bola de Drac Z'

Influències occidentals: de "Superman" a "Terminator"

La més important és la de Superman. I és que Akira Toriyama és un gran fan del superheroi, el qual ja havia parodiat a "Dr. Slump". Quan arriba el moment de donar-li un passat al seu Son Goku, no dubta a inspirar-se en ell.

Tots dos són alienígenes enviats a la Terra quan el seu planeta està a punt de quedar destruït, tots dos viuen entre els humans fent el bé i tots dos volen amunt i avall.

L'argument de l'inici de "Bola de Drac Z", en què els superguerrers arriben a la Terra, és semblant al de la pel·lícula "Superman II", en què tres membres del planeta Krypton arriben al nostre planeta. Podem establir paral·lelismes entre el príncep Vegeta i el general Zod: tots dos són arrogants i veuen els humans com a éssers insignificants.

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
Vegeta i Nappa a 'Bola de Drac Z', a l'esquerra. Zod i Non a 'Superman II' , a la dreta

Una característica del poble dels superguerrers és el fet que, sota els efectes de la lluna plena, es converteixen en micos gegants. La transformació per influència de la lluna plena prové del folklore europeu, a través de la llegenda de l'home llop.

És una figura que ja apareix a "Les metamorfosis", d'Ovidi, i és comuna a molts relats medievals. Però en Son Goku no es converteix en llop. Es converteix, literalment, en King Kong, una influència cinematogràfica evident, sobretot la primera vegada que passa, a l'inici de la sèrie.

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
Els súperguerrers de 'Bola de Drac', com Goku o Vegeta, es converteixen en Oozaru si s'exposen a la lluna plena

Com que en Goku és bo per naturalesa, quan es converteix en King Kong i provoca la destrucció ell no és conscient que ho està fent. De fet, ni tan sols sap què ha succeït. És una cosa que li passa pel fet de ser un superguerrer de l'espai. Així, en Goku pot continuar sent un personatge bo que es desviu per protegir la Terra i els seus habitants, un altre tret que té en comú amb en Superman.

Una altra influència és Frankenstein. A "Bola de Drac Z" apareix a través de la figura del doctor Gero, el Víctor Frankenstein de la sèrie, que crea diversos androides per poder conquerir el món.

La mateixa Mary Shelley va definir la seva història com un Prometeu modern, vinculant el personatge amb el tità que va desafiar Zeus per afavorir els homes. La idea de l'androide que es rebel·la contra el creador també és present a "Bola de Drac".

De fet, el primer androide del doctor Gero, el número 8, que, a més a més té el mateix aspecte de la criatura de Frankenstein que ha quedat a l'imaginari popular, ja es nega a lluitar com li demana el seu creador.

Aquesta història després es repeteix amb l'androide A-16, una altra creació del Dr. Gero que també acaba sent pacifista.

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
Doctor Gero a 'Bola de Drac Z'

El que encara és més interessant és que aquesta inspiració també és a "Dr. Slump". Al capdavall, el Sembei és un Victor Frankenstein que construeix un robot, que és l'Arale, que se li rebel·la i li porta la contrària. Em aquest cas, amb efectes còmics, és clar.

I encara una altra referència occidental: "Terminator".

Aquest personatge també apareix, amb un aspecte molt semblant al de l'Arnold Schwarzenegger, i s'enfronta amb en Goku. Sabem que Akira Toriyama era un entusiasta de la pel·lícula, i a "Bola de Drac Z" s'hi va tornar a inspirar-s'hi per a la trama del Trunks, un personatge que ve del passat per alertar del que passarà al futur. I, com aquesta, moltes altres inspiracions que provenen de diferents fonts.

Influències occidentals i orientals de 'Bola de Drac'
Trunks, el personatge que ve del futur a 'Bola de Drac Z'

El creuament de les influències orientals i occidentals es podria resumir en els noms de personatges de "Bola de Drac". Molts són jocs de paraules que provenen tant del japonès com de l'anglès. I molts són noms de menjar! Per exemple, a "Bola de Drac Z", en Freezer és un congelador, en anglès. I què hi trobem a dins? Doncs en Vegeta (vegetal), Raditz ("radish", rave), Nappa (bleda xinesa), o les Forces Especials, que es tradueixen com llet, mantega, iogurt, formatge o cremat.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut