Les escoles d'educació especial reclamen retirar les quarantenes als seus centres
La Federació Catalana d'Entitats de Discapacitat Intel·lectual considera que mantenir la mesura discrimina i estigmatitza l'alumnat amb necessitats especials
Les quarantenes dels grups bombolla a les escoles i als instituts desapareixen des d'aquest dimecres. Només els alumnes positius, que no estiguin vacunats ni hagin passat la malaltia recentment, queden al marge de la flexibilització del confinament escolar. L'actualització del protocol fixa encara l'aïllament dels contagiats, però les famílies no hauran de notificar al centre si el motiu de no assistir a classe és la covid. Les noves mesures mantenen l'obligatorietat de la mascareta en interiors, els grups de convivència estable i la ventil·lació adequada de les aules.
La normativa de retirar les quarantenes per covid a l'entorn escolar s'elimina amb l'excepció dels centres d'educació especial. El protocol del govern català marca que també s'hauran d'aïllar els alumnes que hagin estat en contacte amb un cas positiu i que no estiguin vacunats.
Relaxar els protocols covid
La Federeació d'Entitats de Discapacitat Intel·lectual (Dincat) considera que el nou protocol "discrimina i estigmatitza" l'alumnat amb necessitat especials. Les escoles d'educació especial reclamen eliminar les quarantenes de contacte també als seus centres. El representant d'aquestes escoles al Dincat, Toni Garrich, lamenta que el govern invisibilitzi les escoles d'educació especial i les equipari als centres sociosanitaris.
"El nostre alumnat ha de tenir els mateixos drets i deures que la resta."
Garrich, gerent de l'Escola Crespinell de Terrassa, assegura que diferenciar les escoles ordinàries dels centres d'educació especial perpetua la idea que la discapacitat intel·lectual és una malaltia. "Tenim l'experència i l'expertesa per aportar arguments perquè el govern pugui prendre decisions raonables i realistes per al nostre sector", argumenta per criticar que ningú hagi recollit la seva visió.
El vincle amb les famílies
Toni Garrich reconeix que els centres d'educació especial tenen una proporció més alta d'alumnat amb problemes de salut, cosa que fa més vulnerables. Malgrat això, defensa que la condició dels seus alumnes la coneixen millor a cada centre i rebutja les propostes diferenciades per a les escoles d'educació especial i les d'educació ordinària.
"Ha de ser el professional de la salut i la família qui prenguin la decisió de confinar o no un alumne."
Pel que fa a la incidència de la pandèmia a les escoles i instituts, la Federeació d'Entitats de Discapacitat Intel·lectual assegura que els seus registres mostren que els casos positius s'equiparen als d'altres centres.