Les eleccions a Catalunya busquen data
Les eleccions a Catalunya busquen data
ANÀLISI

Les eleccions a Catalunya busquen data

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
Les eleccions a Catalunya busquen data
Reunió de la taula de partits del Parlament. Font: ACN

No hi haurà eleccions el 14 de febrer. A hores d'ara, tots els partits assumeixen que d'aquí a un mes no es votarà, perquè coincidirà amb un pic de contagis i de casos crítics de Covid-19. Per tant, ara als partits i al govern els toca fer allò que se'ls resisteix tant: pactar. Han de decidir en quina data es faran les eleccions. Fins quan el país estarà sense president i amb el Parlament dissolt?

Quan hi ha eleccions a la vista, els partits fan electoralisme. És així. Per tant, ara, tots els partits estan fent càlculs partidistes, per més que la situació de la pandèmia pesi com una llosa. Però aquest cop la demoscòpia no hi ajuda. L'home que fa les enquestes no oficials més influents de l'Estat, Narciso Michavila, avisa que els polítics que es deixin guiar per la intenció de vot dels últims sondejos, s'equivocaran. Perquè els electors estan prioritzant la seguretat a l'hora d'anar a votar i, si no se senten segurs, es quedaran a casa.

El vot que dibuixen les enquestes avui no tindrà res a veure amb el d'aquí a cinc setmanes, quan s'havien de fer les eleccions. A part, segons aquests científics del comportament electoral, en una situació tan delicada com el fet d'estar en plena tercera onada, és difícil saber a qui beneficia l'ajornament. Per tant, les enquestes no serveixen. Qui les faci servir com a GPS es perdrà. I en tot cas, ara mateix no és tan determinant el sentit de vot com la predisposició a anar a votar, que és molt baixa. Símptoma de la fatiga electoral i de la fatiga per tants mesos de pandèmia. Per tant, el gran repte no és tant saber a qui votaran els catalans, sinó, directament si aniran a votar. I aquí, la data de la convocatòria és clau.

Al març haurà passat la tercera onada? Al maig s'haurà aixecat el confinament? Quin és el màxim de gent confinada que assumiran els polítics per convocar els electors a les urnes?

És una decisió capital, la nova data d'eleccions. Que s'ajornin les del 14F no només suposa que es prorroguin els mecanismes electorals (la campanya, les llistes, els candidats, els programes). Això és menor. El més important és que l'ajornament s'aprofiti per preparar tots els protocols de vot i per garantir que, sigui quin sigui l'escenari pandèmic de la nova data, quan es facin les eleccions tothom pugui anar a votar en condicions. De temps n'hi haurà hagut, de sobres.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
Anar al contingut