Avui vull posar sobre la taula l'alvocat per explicar-vos tres o quatre coses que potser us fan replantejar la vostra relació amb aquest èxit de vendes massiu que tant us agrada i que, a més, associem a etiquetes com saludable, sa o ecològic. El consum massiu de l'alvocat no és tan saludable com pot semblar. Un superaliment A la cara A de l'alvocat ens trobem amb un fruit que sentim anomenar "superaliment" molt sovint per les seves propietats nutricionals. Gran part de l'alvocat (un 80%) és aigua i fibra dietètica, gairebé no conté sucres i la resta és una barreja de greixos especialment recomanables per a prevenir malalties cardiovasculars. La seva proporció de potassi i sodi el fa bo per a la pressió arterial i és ric en magnesi, un mineral essencial perquè les cèl·lules funcionin correctament. A més a més, es diu que redueix l'absorció del greix de la dieta! Té vitamines C, E, B i K1, i una pila d'antioxidants. L'alvocat és present en tots els àpats, esmorzars inclosos, i a la majoria de restaurants En l'alvocat es dona la consagració de l'aliment que ha de venir a salvar-nos dels radicals lliures provocats per l'estrès, la contaminació, l'exposició al sol, l'envelliment, i tots els mals de la nostra vida urbana i accelerada. A més a més, és saciant i és vegà. No se li pot demanar més. La xarxa va plena d'articles sobre els beneficis de menjar alvocat a diari. Tot això, el fa cavall guanyador en un univers on ens mirem el melic i ens regim per aquella ancestral llei catalana de l'embut: "L'ample per mi l'estret per tu"; si només ens interessa de l'alvocat allò que repercuteix únicament en nosaltres. La cara oculta de l'alvocat En els últims deu anys les importacions globals d'alvocat han crescut un 172% i les seves importacions a la Unió Europea s'han multiplicat per 4, fins al mig milió de tones anuals. El 2018 en vam comprar per valor de 319.000 milions de dòlars. El que fa 10 anys als nostres mercats era un producte pràcticament desconegut, de consum residual i limitat a les seccions gourmet i de luxe, avui forma part de la compra diària de molta gent. I la cosa va a més. I penseu que Europa és el segon principal consumidor mundial d'alvocats. El primer és els Estats Units, i la cosa és grossa: allà, durant l'esdeveniment de la Superbowl se'n consumeixen 100.000 tones en un sol dia, perquè us en feu una idea. A Xile, segon productor mundial, pobles sencers tenen restriccions d'aigua per poder regar els camps d'alvocats / Matthias Oben (Pexels) Conseqüències ecològiques i socials Com amb tots els excessos desbocats i els desequilibris, una escalada de la demanda d'aquesta magnitud té conseqüències. En primer lloc, ecològiques: es necessiten entre 450 i 600 litres d'aigua per aconseguir un sol quilo d'alvocat. Per satisfer aquesta demanda, les plantacions d'alvocat han deixat de ser complements a l'agricultura de les varietats tradicionals. I han anat engolint tot el terreny disponible en forma de monocultiu intensiu. Han avançat de tal manera que ara ocupen grans extensions fins i tot més enllà de la franja de clima tropical que li és natural. I acaben assecant aqüífers i grans conques hídriques. Fan que els rius arribin secs a les desembocadures, i deixen sense aigua potable poblacions senceres i boscos nadius, que moren assecats o incendiats per poder ser reconvertits. I en segon lloc, l'alta demanada d'alvocat té conseqüències socials: en 10 anys, el cultiu de l'alvocat ha passat a ser més rendible que el cultiu de la marihuana, l'altre or verd del narcotràfic. Amb l'avantatge que els beneficis que dona després no s'han de blanquejar. Atrets pels grans beneficis que d'un dia a l'altre va passar a donar l'alvocat, els càrtels es disputen el control dels cultius i les exportacions d'aquesta fruita. Utilitzen pràctiques com l'expropiació a cop de metralleta, l'extorsió, la destrucció de cultius per modular els preus al mercat, o la instauració de coses com els impostos de protecció. Violència i desforestació. Digueu-me si el consum que tenim actualment d'alvocat us segueix semblant saludable.