El Mercat del Clot, a "Gent de mercats i comerços".
L'IPC es dispara fins al 10,2%, el més alt des del 1985, pels aliments i la gasolina
ANÀLISI

Les conseqüències de la pujada de l'IPC

La inflació continua imparable. Els preus van pujar a l'estat espanyol un 10,2% al juny respecte del mateix mes de l'any passat, amb la qual cosa l'IPC ha passat la barrera psicològica dels dos dígits i ha arribat al nivell més alt des de l'abril del 1985.

La dada de la inflació és preocupant. Perquè és un màxim històric, perquè revela un contagi al conjunt de l'economia i perquè pot portar el BCE a aplicar mesures dràstiques que, en el fons, poden situar Espanya no a la vora de la recessió, sinó de ple.

El govern espanyol ja es prepara per a una tardor calenta, en què, més que combatre la inflació, caldrà pal·liar-la. Perquè d'això sembla que es tracta. Mentre duri la guerra a Ucraïna, la inflació continuarà alta. Quant estaran disposades a resistir davant Rússia les democràcies que ara es mostren com a entusiastes defensores d'Ucraïna?

Les conseqüències socials de l'empobriment són imprevisibles. No cal descartar un esclat. Ja han aguantat bastant, alguns, ja. Si no hi ha més remei i ens empobrim, la clau serà protegir els que pitjor ho passaran, que són, endevinin-ho, els que menys tenen. Davant més inflació, més protecció social i més serveis públics. Ens ho va ensenyar la pandèmia.

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut