Barcelona engalanada amb llums de Nadal i molta gent passejant al carrer
El Departament de Salut afirma que les properes dues setmanes seran de pujada de contagis i després les dades s'estabilitzaran (Reuters / Nacho Doce)
ANÀLISI

L'egoisme del món ric

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Alfa, gamma, beta, delta i ara, òmicron.

A cada passa que fa, i en fa moltes, el SARS-CoV-2 canvia. Amb cada contagiat, hi ha risc d'una mutació. En portem unes quantes ja des del març del 2020. Els viròlegs i els epidemiòlegs tenen perfectament estudiat el comportament del virus, la recerca sobre la pandèmia es fa en temps real. Ara només falta que políticament, també els estats reaccionin en temps real. D'informació, i d'evidències, n'hi ha. Els científics han estat capaços d'apamar la covid-19 i de crear-ne un antídot en un temps rècord, mentre el virus contagiava milers de persones en cada país i passava de la variant alfa, a la beta i a la delta.

La vacunació a escala mundial, amb milers de milions de dosis punxades en 11 mesos, ha estat un exercici logístic i sanitari sense precedents. Però incomplet. Les mateixes mancances i els mateixos patrons de mal funcionament que es veuen en l'economia, en l'accés a les tecnologies o en el desenvolupament humà s'estan veient en la gestió de la pandèmia. El continent africà acumula un retard enorme en la vacunació. Hi viuen uns 1.300 milions de persones. Només el 7% tenen la pauta completa i tot just un 11% han rebut almenys una punxada.

Els científics, l'OMS i l'ONU porten mesos avisant que la solució ha de ser global, perquè la pandèmia és una emergència global. Però els països rics es comporten com les criatures malcriades: acumulen tantes vacunes que fins i tot se'ls caduquen a les neveres i les han de tirar a l'aigüera, acaparen tractaments i diagnòstics. Això ho fan els governs, mentre que la ciutadania es lamenta per haver de descarregar un codi QR per poder anar a sopar fora de casa, d'altres només es vacunen quan tenen clar que no podran anar al bar i n'hi ha que fins i tot protesten amb manifestacions al carrer contra el passaport covid. L'autor de "La conxorxa dels enzes" tindria material per escriure una saga sencera, d'aquesta pandèmia.

Hi ha fonts, com Our World in Data, que aporten dades molt aclaridores del moment on som. El mapa del món de la vacunació, a dia d'avui, és obscè. Països rics i països pobres, la línia és claríssima.

Els científics ho estan advertint des del moment en què es va fer la primera punxada de la vacuna: no servirà de res l'esforç d'Europa, dels Estats Units i del Canadà per vacunar milers de persones al dia, si les vacunes no arriben amb el mateix ritme a la resta de països. Mai, en la història moderna, el món s'havia aturat com es va aturar la primavera del 2020. Un sotrac sanitari, econòmic i social. I ni així, l'egoisme del món ric s'ha desinflat. L'únic melic que mirem, continua sent el nostre.

Anar al contingut