Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El Matí de Catalunya Ràdio

L'auge i la caiguda de les criptomonedes, l'última bombolla especulativa

L'economista Xavier Sala-i-Martín creu que s'haurien de regular, com ho estan els bancs, per evitar que la gent s'arruïni amb algunes d'aquestes monedes virtuals

Actualitzat

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, afirmava aquesta setmana que les criptomonedes no valen res. És certa o no aquesta afirmació? Quin valor tenen les monedes virtuals? Com funcionen? Quins riscos hi ha en invertir-hi? Per explicar-ho, l'economista Xavier Sala-i-Martín introdueix dos conceptes econòmics: el valor fonamental i la bombolla.

"Un actiu, una acció o una casa que tens llogada, per exemple, tenen un valor fonamental. És a dir, allò que s'aconsegueix amb la suma de tots els rendiments que et donarà aquell actiu. En el cas d'una acció seria la suma dels dividends i en el cas d'una casa seria la suma de tots els lloguers que obtindries."

En canvi, una bombolla és tot el contrari:

"Si tens unes accions de Telefónica que, tècnicament, haurien de valdre 2 euros, però al mercat en valen 5 estem davant d'una bombolla. És a dir, és la diferència entre el valor fonamental i el preu que finalment es paga per aquell actiu. Un exemple serien les persones que compren actius únicament perquè esperen que n'augmenti el preu."

Així doncs, un cop explicat què és el valor fonamental i què és una bombolla, és certa o no l'afirmació de la presidenta del BCE, segons la qual les criptomonedes no valen res??

"El que diu Lagarde és que una criptomoneda no dona beneficis, és a dir, no dona dret a cobrar res. Per tant el valor fonamental hauria de ser zero. En canvi, al mercat val 30.000. O el que és el mateix, està dient que són una bombolla especulativa."

Una inversió arriscada, sobretot entre els joves

Últimament les criptomonedes han pujat molt de valor, cada cop són més les persones que hi volen invertir. Entre elles, molts joves.

"Mentre va pujant el preu, augmenta el nombre de persones que atreuen. Això fa que la bombolla vagi pujant. No sempre pujarà. És una aposta molt arriscada. És com anar al casino i apostar-ho tot al número 36."

En aquest sentit durant les últimes setmanes hem vist com algunes de les criptomonedes han perdut tot el seu valor. És el que ha passat amb la criptodivisa Luna.

"Un dia valia 85 i vint-i-quatre hores després val zero. Els que hi han invertit ho han perdut tot. Els joves que ho havien posat tot ho han perdut. Aquest és el gran perill. Els rics diversifiquen, no ho inverteixen tot en un mateix calaix."

Funcionament del mercat

Per l'economista, per entendre com funciona no cal ser un expert en tecnologia. Funciona tal com ho han fet totes les bombolles especulatives que hi ha hagut al llarg de la història:

"Fa uns segles hi va haver la bombolla de les tulipes. La gent les comprava esperant que el preu pugés fins que va arribar el dia en què una tulipa valia el mateix que una casa. No cal ser botànic ni biòleg per entendre com funciona. Les bombolles financeres es creen independentment de la tecnologia."

El motiu exacte pel qual fa unes setmanes algunes de les criptomonedes com Terra o Luna van començar a perdre bona part del seu valor no se sap.

Regulació del mercat de divises virtuals

Hi ha economistes que són partidaris d'aprovar una regulació per a aquests mercats. Fins a on s'hauria de legislar?

"Com a mínim haurien d'estar regulades al mateix nivell que ho estan els bancs. Són monedes i formen part del sistema financer."

En aquest sentit una possible legislació hauria de protegir els inversors de possibles estafes piramidals, el que passa precisament amb algunes d'aquestes criptomonedes. En tot cas, Sala-i-Martín és partidari de legislar però no de rescatar.

"No podem fer com s'ha fet amb els bancs, rescatar-los. No pot ser que, si la gent perd diners, l'haguem de rescatar entre tots. Si fas amb les criptomonedes el que es va fer amb els bancs, aconseguiràs que tothom s'arrisqui cada cop més."

Un món, el de les monedes virtuals sense cap control, complex, difícil d'entendre per a molts, però que cada cop es va estenent més a la nostra societat, amb les coses negatives que això comporta.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut