Oriol Malet amb Philippe Cohen Solal i Christian Berst
El matí de Catalunya Ràdio

"L'art brut" d'Oriol Malet arriba a París

L'il·lustrador de Martorell exposa a la galeria The Bridge, on hi presenta el seu còmic dedicat als diamants en brut de l'art

A "Un monde d'Art Brut", Oriol Malet, amb col·laboració del galerista Christian Berts, hi exposa una selecció d'il·lustracions que posen en valor persones que han creat sense rebre formació acadèmica i que durant molt de temps van ser considerats els artistes de "l'art boig" o psiquiàtric:

"És l'art dels no artistes. L'art de la gent que, sense haver rebut cap formació artística, ni ser dins el circuit de l'art, de sobre sent una pulsió creativa i comença a produir amb una qualitat indubtable, que sorprèn tothom. L'art brut no és un estil ni un tipus d'art i, de fet, els creadors no pinten ni per exposar-ho ni per ensenyar-ho a ningú. Ho fan per pura necessitat."

Christian Berts, que firma amb Malet el projecte, és galerista i un dels grans especialistes en Art Brut de tot el món. Per a Oriol Malet ha estat una sort poder exposar a la seva galeria:

"La idea va ser de Berts. Vaig acceptar la proposta amb el condicionant de fer realment el que jo volia. Ell em va obrir moltes portes a l'hora de parlar amb els familiars i els hereus dels artistes i finalment el vaig convidar a participar dels diàlegs i la part més teòrica del còmic. Per això el llibre és de tots dos. Ell és un puntal de l'obra."

Portada de la versió francesa d'"Un monde d'art brut"

L'exposició coincideix amb la presentació del còmic que, amb el mateix títol, s'ha publicat en francès en la seva versió original, i també en català i en castellà. El llibre és un recorregut per alguns d'aquests artistes a través d'una ficció:

"El còmic és una selecció d'aquests artistes, fruit d'una recerca prèvia. El fil conductor és una ficció que m'invento. La protagonista és una noia que entra en una exposició d'art brut i de sobte se li apareixen tres fantasmes, a la manera shakespeariana, que li aniran explicant què és l'art brut"

Malet parla de tots aquells artistes de la cultura actual que estan molt influenciats per l'art brut, com ara David Bowie, Brian Eno Basquiat. La versió catalana és obra de Comanegra, amb traducció d'Adrià Pujol, i la castellana és de Norma Comics. Sortiran publicades el 26 de novembre i I l'1 de desembre se'n farà la presentació oficial a la Central del Raval.

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut