EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

L'amistat és un complot

Marina GarcésActualitzat

És veritat que a la nostra societat hi ha una confabulació mundial contra l'amistat? Això és el que afirma una sociòloga molt coneguda. Jo tendeixo a pensar que sí, que hi ha alguna cosa en l'amistat que té el poder de desmuntar les jerarquies socials i les jerarquies afectives.

Dediquem molt de temps a pensar, discutir i fins i tot barallar-nos sobre les nostres identitats polítiques, sobre les maneres com podem estimar, aparellar-nos o practicar el sexe. Però sota tots aquests focus d'atenció, l'amistat acostuma a quedar a l'ombra, com un tipus de vincle que tothom afirma valorar molt però al qual dediquem poca cura i poca atenció.

Sembla que els amics i les amigues sempre hi són. Però si fem memòria i ho fem honestament, sabem que no és ben bé així. Que l'amistat és una relació difícil i que té una funció afectiva, ètica i política que no quadra fàcilment amb les maneres com funcionem a la vida actualment.

Per una banda, les xarxes socials han quantificat els "amics" com a mesura de l'èxit social. Però per una altra banda, sabríem dir què ens fa amics dels nostres amics? La filosofia ha dedicat molts segles a pensar-hi, fins i tot el text escrit més antic de la humanitat, el Poema del Gilgamesh, és una història d'amistat.

L'amistat, a més, és l'únic vincle social per al qual no "firmem" cap paper. Ni contractes, ni constitucions, ni lleis de cap mena. Per què? Seguir la pista d'aquesta pregunta ens portarà a entendre moltes coses de qui som i de qui podem ser en aquesta societat on, la por i la precarietat han fet de l'aïllament social una forma de condemna i un argument de salvació. 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut