Una farmacèutica mostra l'últim test d'antígens disponible en una farmàcia de Madrid
Una farmacèutica mostra l'últim test d'antígens disponible en una farmàcia de Madrid (EFE)
ANÀLISI

L'accés a autotests ràpids d'antígens, de franc?

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Als Estats Units, milions de persones tindran accés gratuït a proves de la covid-19 a partir del gener. El president Biden ha comprat 500 milions de kits ràpids per fer tests a casa. Us imagineu que en lloc d'haver de recórrer totes les farmàcies del barri, us arribés el test de franc a casa? Biden també ha obert molts més punts de vacunació a tot el país i ha dotat de més recursos la sanitat del país (on l'accés -recordem-ho- no és universal, com aquí), més equipament i més personal.

No hi ha una fórmula màgica per frenar la pandèmia, però és evident que es poden provar diferents estratègies, que complementin les mesures troncals, com la vacunació. Aquí, davant l'expansió explosiva de la nova variant òmicron, s'ha optat per les restriccions: el toc de queda, la limitació d'aforaments i de les trobades socials, i les quarantenes fins i tot per als vacunats. És interessant observar com altres països aposten per una tàctica diferent: basada en menys restriccions i més tests disponibles per a la població i més inversió en l'atenció hospitalària.

Aquí també es podria optar per estratègies així. L'atenció primària reclama a crits un reforç des de fa temps: a les infermeres i els metges de capçalera els falten mans. Fa gairebé un any que estan doblant torns per passar consulta i punxar vacunes. El mateix, als hospitals. És un punt on actuar. També ho és l'accés a les proves anti-covid: els tests d'antígens i les PCR, que es paguen a preu d'or, i que si fossin més accessibles estalviarien moltes situacions de risc.
 

De fet, l'informe que el comitè científic assessor de la COVID ha fet arribar al Govern i que ha servit de base per aprovar les restriccions per Nadal recomana clarament que es faciliti la disponibilitat i l'accés a autotests ràpids d'antígens, en especial, per a les persones amb símptomes.

També demana que s'impulsin mesures de suport social i econòmic per facilitar el compliment de les quarantenes. Això vol dir, per exemple, baixes laborals per a les mares i els pares amb criatures confinades. Perquè senyors, això d'anar a treballar amb els fills a casa, i sense haver de comptar amb els avis per protegir-los, és una odissea insostenible.

Amb la vacunació tampoc es pot afluixar. Accelerar el ritme de les terceres dosis. És l'única mesura anti-covid gratis i fàcil per a la població. I a més, és efectiva, ho té tot. Les persones amb la pauta completa i la dosi de record estan protegides.

La resta ja ens ho sabem: mascareta, gel hidroalcohòlic, ventilació i com menys interaccions socials, millor. I que passi l'onada, sense que prenguem gaire mal. 

Anar al contingut