L'absolució del major Trapero: conseqüències i reaccions a la sentència
L'advocada Olga Tubau, l'antic director de la policia, també absolt, o els sindicats policials valoren el veredicte del judici a l'excúpula dels Mossos
L'absolució del major Trapero: conseqüències i reaccions a la sentència
El matí de Catalunya Ràdio

L'absolució del major Trapero: conseqüències i reaccions a la sentència

L'advocada Olga Tubau, l'antic director de la policia, també absolt, o els sindicats policials valoren el veredicte del judici a l'excúpula dels Mossos

TEMA:
Judici Trapero
El major Trapero i Ferran López arriben a l'Audiència Nacional el 6 d'octubre

Finalment, aquest matí, com estava previst, l'Audiència Nacional ha entregat la sentència absolutòria pels delictes de sedició i de desobediència al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero; a la intendenta Teresa Laplana; a l'exdirector general de Policia Pere Soler, i a l'exsecretari general d'Interior Cèsar Puig.

En el text de la sentència, que ha tingut el vot particular d'una dels tres magistrats, es considera que Trapero no va ser una eina al servei del procés sobiranista i fins i tot s'elogien les actuacions dels Mossos i se censuren les de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil l'1 d'octubre.

 

Olga Tubau: "No és una decisió valenta, és una decisió justa"

Un cop comunicada la sentència hem pogut sentir la primera reacció de l'advocada del major Trapero, Olga Tubau, als micròfons d'"El matí de Catalunya Ràdio". Tubau l'ha rebut amb una "alegria extraordinària", tot i lamentar la filtració del veredicte als mitjans de comunicació ahir al vespre.

L'advocada del major Trapero sosté que l'Audiència Nacional ha dictat una sentència "justa" i ha subratllat que no és de cap manera "excepcional" que se sentenciï una cosa diferent de les acusacions que va fer la Fiscalia en començar el judici: "Això passa en molts procediments."

Trapero va arribar al judici acusat de sedició i organització criminal, però les proves aportades, defensa Tubau, han demostrat que el major no va incórrer en cap delicte i va complir les ordres judicials que es van donar l'1 d'octubre.

"No és una qüestió de valentia, sinó d'exercici normal de l'activitat jurisdiccional. No crec que sigui una decisió valenta, crec que és justa."

"Més que denunciar que era un judici a un model, volia posar de manifest que als Mossos d'Esquadra hi ha un model diferent del de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional. I l'actuació de Mossos durant el 20S i l'1-O responia a aquell model, i el vaig intentar explicar."

Sentència Trapero: no estava alineat amb el govern i va intentar impedir l'1-O
Trapero i la seva advocada, Olga Tubau, s'abracen després de saber la sentència (CCMA)

Pere Soler, exdirector dels Mossos: "L'actuació dels Mossos en surt reforçada"

Satisfacció, també, per a un altre dels absolts, l'antic director de la policia Pere Soler. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" ha dit que creu que amb aquesta sentència es desacredita la sentència del Tribunal Suprem, que manté a la presó l'exconseller d'Interior Quim Forn.

"Els Mossos van actuar com una policia democràtica i sense oblidar la jurisprudència. I això és el que ratifica la sentència, marca el model del que ha de ser una policia democràtica."

Soler ha recordat el patiment d'aquests anys i ha reconegut que ara, encara que el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, li proposés tornar al cos, no ho faria.

Fermí Morales, advocat de Cèsar Puig: "Esperàvem l'absolució, l'acusació no tenia encaix legal"

Morales, advocat de l'absolt exnúmero dos d'Interior Cèsar Puig, també s'ha mostrat satisfet per la sentència, malgrat que revela que no s'esperaven una altra cosa. En el cas de Puig, que no tenia responsabilitats en la línia de comandament dels Mossos, s'hauria hagut de demostrar, segons l'advocat, una cosa molt recargolada per condemnar-lo. Morales ha exposat a "El matí" la diferència amb el judici als líders independentistes.

"En el cas del Suprem, l'objecte del judici era d'impuls, de persones que havien fet coses per impulsar la celebració del referèndum. En canvi, en aquest, l'objecte era el retret per omissió, és a dir, per no impedir la celebració del referèndum​."

Marc Molins, penalista: "El judici a la cúpula dels Mossos, en sí mateix, és una condemna"

L'advocat penalista parla de la "dimensió col·lectiva" d'aquesta sentència, ja que es jutjava el cos dels Mossos, una institució de la Generalitat. Creu que la Fiscalia deixarà que la sentència guanyi fermesa perquè el relat és molt ferm

"Hi ha una restitució, en forma de reconeixement, de l'honor menyspreat, i després d'uns fets provats supercontundents es diu quin va ser el paper dels Mossos els dies 20 de setembre i 1 d'octubre."

"Posem en valor els Mossos d'Esquadra, una institució de la Generalitat associada a la ciutadania."

​​La honorabilitat dels Mossos, restablerta, segons els sindicats

El portaveu del Sindicat de la Policia de Catalunya, David Miquel, ha assegurat a "El matí" que s'ha restablert l'honorabilitat dels Mossos, i, sobre el futur de Trapero, ha dit que cal esperar que la sentència sigui ferma.

"De manera constant, els Mossos sempre estem qüestionats. Fa anys que diem que, si us plau, no facin servir el cos com a eina de desgast, i necessitem tranquil·litat per poder treballar."

​El Sindicat de Comandaments dels Mossos denuncia que aquests anys d'imputació ja han estat "una condemna" i un "mal irreparable" per al major Trapero i tota l'antiga cúpula del mossos.​​

ARXIVAT A:
Judici Trapero Mossos d'Esquadra

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut