ERC i Bildu contradiuen Marlaska després de veure les imatges del salt a Melilla al juny
ERC i Bildu contradiuen Marlaska després de veure les imatges del salt a Melilla al juny
ANÀLISI

La vergonya de Melilla

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

El PSOE ja té el seu Tarajal. La tragèdia que es va viure per Sant Joan a Melilla, amb almenys 23 persones mortes després de saltar la tanca que marca la frontera entre territori espanyol i territori marroquí.

El 2014 hi va haver 15 morts. Es van ofegar en una platja de Ceuta, mentre la policia els disparava des de la sorra per evitar que arribessin a terra espanyola. Aleshores, era el Partit Popular qui ocupava La Moncloa. Jorge Fernández Díaz, el ministre de l'Interior. El PSOE estava a l'oposició i va acusar els populars de tracte inhumà, va demanar explicacions i va qüestionar el ministre pel que havia passat a El Tarajal. 

Vuit anys després, és el PSOE qui està instal·lat a La Moncloa, amb l'exjutge Fernando Grande-Marlaska com a responsable d'Interior. Des de l'oposició, el PP acusa els socialistes d'una actuació indigna i demana explicacions pel que va passar a Melilla.

Clar, que tampoc és gaire convincent el PP en el paper de defensor dels drets i de les llibertats dels migrants, però no deixa de ser revelador el seu comportament ara, de com els dos grans partits espanyols es canvien els papers en funció del lloc que ocupin.

Comèdia política a banda, el que va passar a Melilla és una vergonya. Ara s'ha sabut que la Guàrdia Civil va disparar 65 pilotes de goma, 86 pots lacrimògens, 28 de gas i més de 50 aerosols lacrimògens.

Tot això contra les 2.000 persones que intentaven saltar la tanca que separa el Marroc d'Espanya. Un arsenal que explica l'estat en què es trobaven la majoria d'homes que van aconseguir saltar i que van quedar KO.

Mentre la Guàrdia Civil els atordia amb els gasos lacrimògens, als que queien a terra la policia marroquina els atonyinava, els cosia a cops de porra i puntades de peu. Les imatges tan punyents, que haurien de fer sortir els colors a qualsevol dirigent polític, de desenes de cossos amuntegats a terra, sense poder distingir quins eren vius i quins morts, han cridat l'atenció de la BBC (tan prestigiosa en algunes ocasions i ara, casualment, tan sospitosa arran del documental que assenyala errors greus en el dispositiu policial d'aquell dia i contradiu la versió del ministre Marlaska). 

Hi van morir 23 persones. No s'ha pogut concretar quantes van quedar ferides. Ara s'ha sabut que cap de les persones que queien a terra intoxicades o ferides van rebre atenció mèdica. I que algunes víctimes van caure a la banda espanyola. Cosa que el govern espanyol nega, per excusar-se... com si la humanitat anés en funció d'uns quants metres de terra. 

Anar al contingut