La renúncia del bisbe de Solsona per amor. Per Laura Rosel
El bisbe de Solsona, Xavier Novell (ACN / Bisbat de Solsona)
ANÀLISI

La renúncia del bisbe de Solsona per amor

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

"Quan arribi el capvespre, ens examinaran de l'amor, que és l'estructura de la persona". Paraules del místic Sant Joan de la Creu que podrien servir per explicar la història de la qual des del cap de setmana tothom en va ple: la renúncia del bisbe de Solsona per amor. Tot i que un amor que difícilment encaixa en la descripció que en feia el frare carmelita. 

Cada detall que se sap de la història és una sorpresa, començant per la mateixa decisió de Xavier Novell de deixar el bisbat, on va arribar el desembre del 2010, i ja protagonitzava els primers titulars en ser el bisbe més jove d'Espanya. La següent sorpresa és saber que renuncia a la mitra per una dona: una escriptora divorciada, autora de llibres eròtics i satànics, amb qui ja estaria vivint. Després arriben les pregàries per la seva ànima des de la diòcesi i comencen a sortir no poques veus dins l'Església catalana que en posen en dubte l'estat mental i que fins i tot en demanen l'exorcisme.

Durant els gairebé onze anys de bisbat, Xavier Novell ha estat notícia sovint. Ja sigui per polèmiques relacionades amb la seva manera d'entendre la vida, la sexualitat o la política, com quan va dir que l'avortament era el pitjor genocidi de la història, i que als homosexuals els faltava virilitat per culpa d'un pare absent quan eren petits (fins i tot se sospita que va participar en tenebroses teràpies de conversió d'homosexuals), o quan va denunciar que durant segles s'havia intentat eliminar la identitat nacional de Catalunya i en reclamava el dret a decidir. 

No dissimulava una certa tirada pels mitjans: va protagonitzar un dels capítols d'"El convidat", d'Albert Om, a TV3, va donar la campanada disfressat de diable per saltar a la Patum i més tard va protagonitzar (de manera involuntària, això sí) el cartell de carnaval de Solsona on es veia el tors d'un home vestit amb sotana, obrint-se la camisa i deixant-hi veure una 'S' de Superman a sota. 

No havia generat tant d'enrenou en l'opinió pública, però des de feia uns anys, també era l'encarregat dels exorcismes a Solsona. El Vaticà vol que cada bisbat tingui un exorcista per combatre el mal i Novell ho era al seu. Ara és a ell a qui li volen treure el dimoni. 

Més enllà des si duu el dimoni dins seu o no, segur que el bisbe Novell sí que deu dur raons per al seu comportament. Els fidels a qui durant tots aquests anys ha adreçat paraules que subratllaven els valors cristians, a les homilies, cartes pastorals o trobades, també mereixen -ara, sobretot- unes paraules del bisbe. Durant els últims anys ha tingut cura de la diòcesi de Solsona. Com a cap espiritual de la diòcesi, és el màxim responsable de la cura pastoral dels catòlics que hi viuen. Encara en aquest moment, que en continua sent bisbe emèrit i, per tant, manté les prerrogatives. El sou, per exemple. Per tant, té una responsabilitat cap als feligresos. Els deu una explicació.

Anar al contingut