La polèmica vacunació (o no) de la selecció espanyola. Per Laura Rosel
El positiu de Sergio Busquets ha condicionat la preparació de l'Eurocopa de la selecció espanyola (EFE)
ANÀLISI

La polèmica vacunació (o no) de la selecció espanyola

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

El Consell Interterritorial de Salut -és a dir, la trobada del ministeri amb els responsables de salut autonòmics- té avui damunt la taula una carpeta peculiar. Després de quinze mesos debatent i prenent decisions sobre l'ús de mascaretes, confinaments, horaris i mobilitat -qüestions que afecten milions de ciutadans-, avui han de decidir sobre un grup de 51 persones: la selecció espanyola de futbol. Jugadors, tècnics i altre personal.

Demà passat divendres comença l'Eurocopa i el Ministeri de Cultura i Esports vol que se'ls vacuni. Evidentment, la notícia ha generat debat en l'opinió pública i polèmica en la política. El ministre, José Manuel Rodríguez Uribes, ha justificat la seva petició dient -textualment- que no es tracta de vacunar futbolistes, sinó els jugadors de la selecció espanyola, i que això és una excepció "perquè ens representen".

Evitarem entrar a valorar què o qui representen exactament onze homes vestits de vermell i xutant una pilota. Busquem elements objectius, com ara els arguments per accedir a la vacuna. 

El Ministeri de Sanitat ha fixat uns criteris molt clars sobre la prioritat en la vacunació, que les comunitats estan seguint fil per randa. Les vacunes s'estan posant per franges d'edat: com més edat, més risc d'agafar la malaltia greu. Per edat, als jugadors de la selecció no els toca, perquè tots tenen menys de 45 anys, que és on se situa ara el topall.

També s'està vacunant la gent amb patologies prèvies. Sembla bastant clar que tampoc és el cas d'esportistes d'elit com són els convocats per Luís Enrique. Hi ha un tercer criteri: també s'ha de vacunar el personal sanitari o el personal essencial. Els futbolistes són futbolistes, no metges ni infermers. Si anem a buscar la llista dels grups professionals considerats essencials, hi trobem tot el personal dels centres educatius, i també policies, bombers, protecció civil, professionals d'assistència domiciliària i serveis penitenciaris. Tampoc hi ha futbolistes, aquí.

Més dades objectives. Les vacunes triguen entre 7 i 28 dies a fer efecte, després de les dues dosis i en funció del laboratori. Amb la de Pfizer, per exemple, es generen anticossos tot just una setmana després. Amb la de Jansen (que només té una dosi) es triguen 14 dies. Si la decisió de vacunar els jugadors es pren avui, els punxaran entre avui i demà, i dilluns ja tenen el primer partit de la fase de grups, contra Suècia. Encara no estaran immunitzats.

Més: la selecció està concentrada des de fa uns dies a la Ciutat del Futbol, dins d'una bombolla. Fan entrenaments cada dia i els controlen les hores de son i l'alimentació. Protegits. 

Més: s'han jugat la Lliga i la Champions masculines i femenines. No hi ha constància de contagis durant els partits.

Amb tots aquests arguments a la mà, el més fàcil que pot fer avui el Consell Interterritorial és admetre que als jugadors de la selecció se'ls vacuna per la cara. Representin a qui representin.

Anar al contingut