Persona amb la boca tapada per la censura. Imatge de denúncia contra la vulneració de la llibertat d'expressió
Foto: iStock
ANÀLISI

La llibertat d'expressió té una cita amb la justícia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

D'innocentades se'n fan cada dia. N'hi ha que les fan les persones sense malícia, càndides, com les criatures. N'hi ha que les fan persones amb tota la intenció del món, enganyifes o bromes. N'hi ha, directament, amb mala bava. I després hi ha llufes que costen d'explicar.

Avui se'n celebra el sant, de totes les innocentades. I precisament avui, la justícia espanyola pot acabar el dia amb una llufa a l'esquena. A la ciutat de Gant, a Bèlgica, el Tribunal d'Apel·lació ha de decidir sobre l'extradició a Espanya de Valtonyc. Avui és el dia. Els jutges que han de prendre la decisió, tenen el cas sobre la taula des de fa mesos. Al setembre ja volien tancar la carpeta, però tenien dubtes sobre el delicte d'injúries a la corona de la legislació belga. Van fer la consulta al Tribunal Constitucional de Bèlgica, i quan els magistrats d'aquest alt tribunal van obrir el sarcòfag de la llei d'injúries al rei van comprovar que aquella norma que estava en vigor des del 1847 no s'aguantava per enlloc en ple segle XXI: ni s'ajustava a la constitució belga, ni al conveni europeu de Drets Humans. I van tombar la llei. Gràcies a Valtonyc, els belgues poden insultar el seu rei, que ja no els castigaran amb presó. Prima la llibertat d'expressió.

Per tant, dubte resolt per als jutges del Tribunal d'Apel·lació, que ja tenen tota la informació que necessiten per decidir sobre Valtonyc.

Fa tres anys que Josep Miquel Arenas és a Bèlgica. Hi va marxar d'amagat, sense dir-ho ni a la família ni als amics, l'any 2018, quan va rebre l'ordre d'ingrés a presó, pels delictes d'injúries a la corona, amenaces i enaltiment del terrorisme en les lletres de les seves cançons. Uns delictes que la justícia belga ha examinat amb lupa, i no a l'engròs, com pretenia la justícia espanyola. I no només amb lupa, amb sentit comú, han actuat els jutges belgues. Tancar a la presó rapers per lletres que insulten o que falten al respecte als polítics, a la policia o als reis. És rap. Però podria ser rock, o pop. Si el "Jo vull ser rei" dels Pets s'hagués escrit el 2018, Lluís Gavaldà seria a la presó. Se'n diu llibertat d'expressió i avui té una cita amb la justícia, en el dia dels Sants Innocents.

Anar al contingut