La mobilització al centre de Sant Petersburg ha acabat amb cops de porra i detencions (EFE)
ANÀLISI

La invasió russa, un pou sense fons

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Set mesos després, la guerra a Ucraïna entra en una fase nova. Tan incerta com les anteriors pel que fa al final del conflicte, però amb algunes pistes importants per entendre com queda ara el taulell de joc.

Un taulell amb un actor principal, Rússia, cada cop més desgastat i amb debilitats evidents en tots els fronts.

En el militar: després de més de mig any de guerra, les tropes russes s'han hagut de replegar en algunes zones. Els números de la factura en armament i en soldats fa temps que estan en vermell i que no quadren. La invasió és un pou sense fons i l'anunci de Vladímir Putin de cridar a files 300.000 reservistes n'és la prova. El front de guerra està minant els recursos militars russos i la convocatòria d'ahir sona a reacció a la desesperada.

Rússia va dedicar el 4,1% del seu PIB a despesa militar el 2021 (Reuters)

Igual de desesperada que l'amenaça de pitjar el botó nuclear. Aquí la debilitat s'ha de situar en el front internacional i geopolític, on Vladímir Putin està pràcticament sol. A l'Assemblea General de l'ONU d'aquesta matinada, Volodímir Zelenski ha capitalitzat l'anunci de Putin acaparant tots els focus, amb els aliats occidentals rendits al simbolisme de la samarreta verda. I el president Biden ha fet de portaveu del sentit comú, advertint que una guerra nuclear no la guanya ningú.

Hi ha encara un altre front preocupant per a Rússia: és l'intern. La revolta als carrers contra la crida a files de milers de reservistes, els avions plens de russos fugint del país i els més de mil detinguts en les últimes hores son la demostració que, de portes endins, la propaganda de Moscou està deixant de funcionar. Va començar com una "operació militar especial", el Kremlin havia rebutjat sempre la idea d'una mobilització general i ara s'ha demostrat que en realitat es tracta justament d'això. L'opinió pública comença a girar-se contra Putin, perquè la mentida de "l'operació especial" ha quedat en evidència.

És el pitjor escenari per a Putin. Dèbil militarment, dèbil internacionalment i dèbil internament. Així comença la nova fase d'aquesta guerra que pel que sembla, malgrat tot, continua anant per llarg.

Anar al contingut