El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, a Sant Sebastià, en la declaració amb moti…
El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, a Sant Sebastià, en la declaració amb motiu del desè aniversari de la Conferència d'Aiete i la fi de la violència d'ETA
ANÀLISI

La importància del discurs d'Otegi parlant de dolor

La filla d'Ernest Lluch, Rosa, i Robert Manrique, que va perdre la dona i els fills a l'atemptat d'Hipercor, han donat molta importància a les paraules d'Otegi en què lamentava tots els anys de violència d'ETA. Són dues víctimes, i creuen que el pas de l'esquerra abertzale és transcendental. També ho han valorat així destacats socialistes bascos, per exemple.

En realitat, qualsevol persona que observi els fets sense apriorismes pot entendre que sentir Otegi dient "Sentim el seu dolor, que no s'hauria d'haver produït mai" és un canvi importantíssim. El passat no pot tornar, els 800 morts seguiran pesant, però la declaració de dilluns significa que tot aquest món, Bildu, Sortu, tot el que era l'antiga Batasuna, trenca amb la violància, sobretot de cara endavant.

És una garantía, i és el que hauria d'importar per damunt de tot. I era previsible que els qui viuen del conflicte saltessin indignats, amb tota mena d'arguments en contra: lògic, se'ls desmunta una estratègia cultivada durant anys.

Anar al contingut