Una bombeta sobre una factura de la llum
Una bombeta sobre una factura de la llum (EFE)
ANÀLISI

La factura de la llum: un préstec forçat

Tinc un veí que aquest dissabte a les 6 del matí va posar la rentadora. Dissabte, a les 6 del matí. L'espiral diabòlica de pujades del preu de la llum ens està provocant una psicosi que ja hi ha gent que cada matí abans de mirar quin temps fa mira quina és l'hora més barata per posar la rentadora. No sé què li passarà al meu veí quan sàpiga que, després de l'embolic de la llum, a final de mes s'haurà d'enfrontar al "restyling" que li volen fer a la factura del gas natural.

Resulta que la matèria primera s'ha encarit molt –o això ens diuen– i la pujada trimestral d'aquest mes d'octubre serà de campionat –o això ens insinuen–. Total, que el govern espanyol, que no vol enrampar-se com li ha passat amb la pujada de la llum, ha decidit posar un topall. La factura només pujarà entre un 1 i un 10% en funció del consum. No sé si això els sembla molt o poc, però han de saber que sense aquest topall la pujada hauria estat d'entre el 25 i el 46%.

Però no cantin victòria, perquè ara pararem el cop, però ja ens avisen que l'increment real del cost del gas l'acabarem pagant igual més endavant. O sigui que el topall és temporal i que el deute que se'ns acumularà l'haurem de pagar igualment a la companyia en les pròximes revisions trimestrals. I no s'ho perdin! Hi afegiran interessos. D'això al meu país se'n diu préstec, un préstec forçat que ningú havia demanat. Els que mai hi perden no hi perdran i nosaltres… ai, el meu veí quan ho sàpiga.

Anar al contingut