La factura de la llum més alta de la història
El preu de la llum segueix disparat malgrat la rebaixa de l'IVA en vigor fins finals d'any (ACN/Albert Cadanet)
ANÀLISI

La factura de la llum més alta de la història

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Primer de setembre. Estrenem mes. Deixem enrere l'agost, que ha estat, com toca, un mes de vacances, de calor, de ple estiu... i de preu de la llum d'escàndol. L'agost del 2021 entra directe al podi dels mesos amb la llum més cara de la història i se situa en primera posició: és el mes amb la factura més alta. Un rècord històric.

Avui que canviem de mes, agafem aire, un sospir que surt sol. Com si el fet de passar la pàgina del calendari (n'hi ha que encara tenim calendaris de taula per ratllar els dies i passar els mesos) hagués de suposar posar fi al malson elèctric. Igual que l'Eduard Punset deia que no estava demostrat que ell s'hagués de morir… no hi ha cap evidència científica a dia d'avui, que és dimecres 1 de setembre, que demostri que la factura de la llum no hagi de tornar a enfilar-se aquest mes, més aviat tot el contrari... avui mateix ja torna a pujar. L'única certesa, doncs, és que per molt que ens escandalitzem, per molts escarafalls que fem, l'encariment de la llum no té aturador.

La llum s'ha disparat tant, que la inflació s'enfila a cotes on feia anys que no arribava (fa quasi una dècada que no sortia tan cara): el cost de la vida s'encareix. Però no pugen tant els sous. 2+2, 4, i les butxaques dels ciutadans cada cop més escurades. I el govern espanyol, que no només diu que no hi pot fer res, sinó que dona per feta la pujada d'un 25% del rebut de la tarifa regulada. Que ni ho arreglen, ni ho rebaixen. I com a molt, renyen les elèctriques per no tenir "empatia social", com si fos a base d'empatia que es pot refrescar la casa a ple estiu o escalfar-la a ple hivern.

Hi ha qui hi veu resignació, en l'actitud de la Moncloa. És un recurs desgastat, però aquest havia de ser el govern més progressista de la història i està deixant a la intempèrie milers de ciutadans. La resignació o la inacció del govern davant d'una escalada del preu d'un servei bàsic com és l'electricitat és un missatge duríssim per a les famílies: ja us ho fareu, carpetada, pam de nassos, torni vostè demà. Una falta de solucions que aboca a una situació de malestar generalitzat, que si els sindicats (i fins i tot la patronal) volguessin podria escalar a categoria de protesta social al carrer. Perquè si es pot plantejar retardar les pensions, també s'ha de plantejar una regulació del mercat energètic. I perquè Endesa va guanyar 1.394 milions d'euros el 2020. I Iberdrola: més de 3.600 milions.

Anar al contingut