La infanta Sofia, el rei Felip i la reina Letícia en la desfilada militar del 12-O
La infanta Sofia, el rei Felip i la reina Letícia en la desfilada militar del 12-O (EFE / Chema Moya)
ANÀLISI

La democràcia a Espanya no ha arribat a la maduresa

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Fa sis anys que el Centre d'Investigacions Sociològiques no demana l'opinió sobre la monarquia espanyola. Des del 2015, l'any següent a l'abdicació de Joan Carles I, la Corona és intocable -també- demoscòpicament. Segons el president del CIS, perquè en la ciutadania no hi ha "sensibilitat" sobre el tema i perquè als espanyols no els interessa el debat sobre la monarquia. Uns arguments que, si més no, criden l'atenció, venint d'un organisme que es dedica, precisament, a saber què preocupa i què no... preguntant. José Félix Tezanos considera que el CIS ha de tractar "qüestions de fons" i no temes de "groguisme científic". Ho diu la mateixa persona que en plena pandèmia va preguntar si calia mantenir "llibertat total" d'informació sobre el coronavirus. El groc deu canviar de color en funció de la cadira des d'on es miri.

El cas és que el CIS fa veure que els espanyols no tenen opinió sobre la monarquia i que s'han de buscar vies alternatives per esbrinar quin és l'estat d'ànim del carrer respecte als reis. Per això, la Plataforma de Mitjans Independents fa dos anys que publica un sondeig propi, elaborat per l'Institut 40dB, que permet prendre la temperatura de l'opinió pública. Aquesta enquesta dibuixa una majoria a favor de la república: una majoria -això sí- ajustada. Si es fes un referèndum sobre monarquia o república, el 39% votaria a favor de la república i un 31% seguiria apostant per la monarquia. Al mig: una bossa d'enquestats que no es decanten ni per una opció ni per l'altra: entre els que no ho tenen clar, els vots en blanc i les abstencions freguen el 30%.

L'enquesta també revela que, per la majoria, Felip VI és de dretes. I que el rei actual i la reina emèrita cauen millor que no pas la reina actual i l'emèrit.

Ara bé, hi ha una altra dada que crida l'atenció: els enquestats confien més en la Corona que en els partits polítics o en l'Església. De fet, les institucions que generen més confiança són -per aquest ordre, atenció- les Forces Armades, seguides pel Poder Judicial i els mitjans de comunicació.

Si posem el resultat d'aquesta enquesta independent al costat de la notícia de fa uns dies de la Fiscalia del Tribunal Suprem, que està disposada a arxivar les investigacions sobre els delictes que hauria comès Joan Carles I, la conclusió és que, a Espanya, la democràcia encara no ha arribat a la maduresa. I en qüestions d'estat la maduresa no s'adquireix amb els anys, sinó amb la solidesa amb què es defensen els principis democràtics, els drets i les llibertats.

Anar al contingut