La cultura també ens salvarà de la pandèmia
La cultura també ens salvarà de la pandèmia
Les sales de cine es plantegen tancar mentre duri la pandèmia
ANÀLISI

La cultura també ens salvarà de la pandèmia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Pas enrere amb el confinament comarcal: que vol dir que des d'avui es pot anar d'una comarca a una altra per treballar, fins i tot compartint viatge en un vagó de tren amb tot de bombolles diferents, però no es pot passar d'una comarca a una altra per anar al cinema, ni al teatre, ni a un concert, ni a veure una exposició.

És a dir, si no vivim a la mateixa comarca, ens quedem sense anar a l'Strenes de Girona, al Liceu a veure l'"Otello" del Dudamel, al BarnaSants, al Sala Tarragona, al Curtcircuit, al Guitar BCN, als Manel a la Monumental, a la del Rigola al Lliure, al Sismògraf d'Olot, a La Villarroel, al BCN Film Fest dels Verdi, a veure La Veronal al TNC, l'expo del Campañà al MNAC, la de Mart al CCCB, la nova de l'Ideal o el cicle de la Beckett.

Quina cultura més rica i més diversa que tenim! Que difícil que ho tenim per gaudir-ne!

És un bé essencial, la cultura. Però que això ho digui un document oficial de la Generalitat no vol dir res. No serveix de res. S'ha de portar a la pràctica. S'ha de convertir la cultura, efectivament, en un bé essencial. I això en aquest moment passa per blindar l'accés als teatres, als concerts, als museus i als cinemes.

El món de la cultura torna a alçar la veu per demanar-ho. Com abans de la pandèmia alçaven la veu per demanar un pressupost que no fes plorar; després l'alçaven per pregar que els deixessin obrir; i ara, perquè hi deixin anar el públic, perquè no els ofeguin. Demanen un "salconduit cultural": una mena de passaport que permeti a la gent de Manresa anar al teatre a Barcelona, a la gent de Barcelona anar als concerts de Girona o de Reus... Aire, demanen. Perquè hi ha molts llocs de feina en joc.

Han limitat aforaments, han repartit gel i mascaretes, han comprat termòmetres i mampares. Ho estan fent molt bé. Però també perquè la cultura alimenta altres sectors: el públic del Sismògraf segurament reserva taula a Olot; qui vagi al MNAC aprofitarà per passar el dia a Barcelona, i donarà vida a altres negocis. I també perquè ens hi va la salut a tots.

No és casual que per a molts espectacles no quedi ni una entrada amb setmanes d'antelació. El públic té set. Set de música en directe, de trepitjar patis de butaques i de voltar entre expositors. Perquè és primària, la necessitat de la cultura. Sense cultura ens enfosquim, tot és gris i apagat. 

Anar al contingut