La policia torna a ser al centre del debat públic, un lloc on no li agrada estar (Fotos: CCMA/Pau Venteo)
La policia torna a ser al centre del debat públic, un lloc on no li agrada estar (Fotos: CCMA/Pau Venteo)
El matí de Catalunya Ràdio

La Brimo des de dins: llums i ombres d'una nit d'aldarulls

Catalunya Ràdio puja a una BRIMO durant el dispositiu previ a una nit d'aldarulls per l'empresonament de Pablo Hasél

Pau Venteo / Marc Jurado Actualitzat

Fa 11 dies de l'empresonament del raper Pablo Hasél. Onze dies, també, de manifestacions al carrer a Catalunya. Onze dies, a més, d'aldarulls un cop acaben les manifestacions. Onze dies de policia. Onze dies de Brimo.

La policia torna a ser al centre de l'actualitat i del debat públic, on no li agrada estar, de fet; on no se sent còmode. Però hi és. Van ser els Mossos qui van arrestar Hasél a instàncies del jutge i són els Mossos qui són al carrer aquestes nits calentes.

Detall de l'arma d'un mosso mentre escolta instruccions per a una actuació (Foto: Pau Venteo)

La ciutadania n'està força farta i els Mossos diuen que també; concretament els agents que estan fent ordre públic. Sostenen que han estat el blanc de la ira d'alguns manifestants, els més violents, i això no els fa cap gràcia.

Dos agents pugen a una Brimo per patrullar en un nou dia de mobilitzacions (Foto: Pau Venteo)

Tampoc ha estat fàcil de pair el que han interpretat com un abandonament generalitzat de la classe política, i del govern, en particular. Menystinguts pels uns i repudiats pels altres, diuen els agents quan hi parles. Celebren que Interior hagi condemnat els aldarulls, però creuen que no era ni és moment perquè ningú posés en dubte la seva feina. Missatge adreçat a més d'un destinatari.

Un agent parla per ràdio amb uns companys per coordinar l'operatiu (Foto: Pau Venteo)

Hi ha, però, coses difícils d'explicar i que, sí, enfurismen encara més el ciutadà. No és normal que es buidi un ull a una persona en una manifestació. I no ens podem quedar només amb aquell mantra de "si un manifestant s'ajup, no hi podem fer res". Cal analitzar el cas de dalt a baix. Aquest cas i d'altres, perquè, d'actuacions controvertides, n'hi ha més d'una. Hi ha mitjans, imatges i -diuen- voluntat. Caldrà seguir-ho ben de prop.

Casc d'un uniforme antidisturbis (Foto: Pau Venteo)

I els aldarulls, s'han acabat? Això ningú ho sap. Però aquest dissabte hi ha concentracions convocades a diversos punts del país. I si bé fonts policials ens explicaven entre setmana que el suflé baixava dia a dia -i hem comprovat que així ha estat- els mateixos Mossos tenen marcat aquest 27 de febrer al calendari. Els manifestants hi seran. La policia també. I és cosa de tots -ciutadans i Mossos- aconseguir que les manifestacions siguin ben multitudinàries, però que acabin sense aldarulls. Evitant la confrontació. Rebutjant el cos a cos.

Anar al contingut