El rei emèrit espanyol, Joan Carles I, i l'actual monarca, Felip VI, en una de les últimes ocasions que van aparèixer junts
El rei emèrit espanyol, Joan Carles I, i l'actual monarca, Felip VI, en una de les últimes ocasions que van aparèixer junts (EFE)
ANÀLISI

Joan Carles I ja fa les maletes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

El rei emèrit prepara la tornada a Espanya, ara que la Fiscalia ha arxivat una a una totes les investigacions que tenia obertes sobre les pràctiques corruptes del rei emèrit durant els anys de llarg regnat. L'esperen a San Xenxo (Pontevedra), on s'organitzen unes proves nàutiques que fan les delícies de sa majestat. I l'esperen a Madrid. El rei Felip VI rebrà el seu pare a La Zarzuela, que va ser casa de l'emèrit durant 40 anys, perquè és la residència oficial del cap de l'Estat. Una visita incòmoda per a l'actual monarca.

Oficialment, pare i fill fa gairebé dos anys que no es veuen. Des que Joan Carles I va fugir a Abu Dabi, forçat per la Casa del Rei, davant la magnitud dels escàndols que s'anaven publicant sobre els seus negocis. Va ser una operació gairebé clandestina pactada amb Pedro Sánchez que l'opinió pública va saber en ple mes d'agost, en plenes vacances d'estiu. Poc abans, Felip VI ja havia fet el pas de retirar al seu pare l'assignació econòmica i de renunciar a qualsevol herència. Era la manera de cauteritzar l'escàndol i que no ensorrés el conjunt de la institució. L'exili va ser una operació de desinfecció de la Corona espanyola. Una maniobra per mantenir "la tranquil·litat i la calma", com reconeixia la mateixa Casa del Rei enmig dels escàndols que esquitxaven l'emèrit.

Oficialment a dia d'avui Joan Carles I no té cap causa pendent amb la justícia espanyola. Però sí amb l'opinió pública. Va amagar diners a Hisenda i va cobrar diners d'altres estats. Unes pràctiques execrables per a un cap d'Estat, però que queden indultades per la inviolabilitat que la Constitució espanyola dona a l'exmonarca. No és que no ho hagi fet, sinó que no se'l pot jutjar.

Joan Carles de Borbó prepara la tornada com a inviolable, però no com a innocent. Un retorn incòmode per a Felip VI. També incòmode políticament. El govern de Pedro Sánchez va anunciar fa més d'un any una reforma legal per acotar els moviments de la Corona i evitar que es repeteixin situacions com les protagonitzades per Joan Carles I, però a l'hora de la veritat, la reforma ha quedat reduïda a una simple capa de pintura. El Tribunal de Comptes serà l'encarregat, a partir d'ara, d'auditar les despeses de la Casa del Rei. I fins aquí. El rei seguirà sent tan inviolable com la Constitució.

Anar al contingut