Joan Carles Primer continua a Abu Dhabi
Joan Carles Primer continua a Abu Dhabi
Joan Carles Primer continua a Abu Dhabi. Per Laura Rosel
El rei emèrit Joan Carles I i el príncep hereu saudita
ANÀLISI

Joan Carles Primer continua a Abu Dhabi

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Començàvem la setmana, aquí, a "El matí de Catalunya Ràdio", rebent l'exdirector de La Vanguardia, Màrius Carol, per parlar de la relació entre el periodisme i el poder. El poder autèntic: el poder polític i el poder econòmic. Una classe magistral sobre com entendre l'ofici del periodisme, amb la Neus Tomàs i el Jaume Roures confrontant trajectòries i experiències. Punts de vista sobre el paper dels periodistes davant les grans cruïlles socials i polítiques dels últims anys a Catalunya.

Amb el Màrius vam parlar també de la monarquia espanyola i de com Felip VI va prioritzar desconnectar de Catalunya per apaivagar els ànims del conjunt dels espanyols, el 3 d'octubre. Un discurs, com a mínim, fred, poc empàtic, que Mariano Rajoy va intentar aturar i que va condicionar moltes de les coses que van passar després.

Tanquem la setmana amb una d'aquelles notícies que passarien desapercebudes si no fos que hi ha diaris com el digital Público que n'estan al cas. Fa quatre mesos, Pedro Sánchez va anunciar que preparava una reforma de la casa reial, una nova llei de la Corona per modernitzar-la. Va dir, textualment, que treballaria per fixar les bases d'"una monarquia parlamentària constitucional adequada a l'Espanya del segle XXI".

Era el 29 de desembre quan feia aquest anunci el president espanyol. Vist com ha anat tot, podríem entendre que es trobava sota els efectes de l'esperit nadalenc: ja sabeu que es prometen moltes coses per Nadal i que tot són bons propòsits i unicorns de tot colors. I que passat Reis la gent torna a la realitat del tàper per dinar, del final de mes escanyat i del gris del feina-casa-casa-feina. Han passat quatre mesos i ni reforma, ni modernització, ni transparència. Quan alguns diputats han preguntat al Congrés sobre el tema, les respostes del govern han fugit d'estudi.

Joan Carles I continua a Abu Dhabi. La seva fortuna continua sent opaca. El precinte que formen els grans partits i altres poders resisteix el pas dels mesos i dels anys.

Davant del descrèdit, la falta d'empatia i la fredor: hermetisme, falta de transparència i silenci.

I així, també, tanquem la setmana i el mes d'abril.

Anar al contingut