Jesús no va néixer ni el 25 de desembre, ni fa 2020 anys
"Fets o fakes" / Catalunya Ràdio
Fets o fakes

Jesús no va néixer ni el 25 de desembre, ni fa 2023 anys

Els historiadors estan d'acord que el Jesús històric va existir, però que el dia de Nadal es va fixar el segle IV

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

El "Fets o fakes" s'ha proposat un fact-checking impossible: explicar què hi ha de cert en el Nadal que ens han explicat. Per contrastar-ho ens ha calgut consultar els verificadors del passat, els historiadors.

La data del naixement

El consens acadèmic sobre la data del naixement de Jesús és clar: Jesús va néixer uns anys abans de Crist (!). Així ens ho han explicat tant el degà de la facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, com el catedràtic emèrit de Filologia grega i autor de "Aproximación al Jesús histórico", Antonio Piñero

"Hi ha un consens basat en l'acord entre els Evangelis de Mateu i Lluc (que són els únics que parlen del naixement de Jesús) segons el qual Jesús va néixer "en el temps del rei Herodes". I si això és així, és que Jesús va néixer abans de Crist"

Piñero i Puig expliquen que l'any exacte del naixement de Jesús és impossible de saber, però que devia ser entre el 5 i el 6 a.C. El motiu del desajust, un error de càlcul d'un monjo anomenat Dionís l'Exigu

I va ser el 25 de desembre? O tampoc?

En aquest cas, el teòleg Armand Puig situa el naixement de Jesús en algun moment dels mesos de desembre o gener (recorda que l'Església d'Orient celebra el Nadal el 6 de gener), mentre que Piñero apunta que el més probable és que el naixement fos entre maig i setembre.

En qualsevol cas, tots dos estan d'acord que la data del 25 de desembre per celebrar el Nadal es va fixar al segle IV i que es va fer coincidir amb la data en què els romans celebraven la festa del 'Sol invicte' (el solstici), la celebració de la victòria de la llum sobre la foscor i del fet que els dies comencen a allargar-se. "Jesús és el nostre sol", diu Piñero.

Pla picat de l'establia del pessebre monumental del centre de Sabadell, el 16 de desembre de 2020. (Horitzontal)
Pla picat de l'establia del pessebre monumental del centre de Sabadell el 16 de desembre del 2020 (Horitzontal)

A Betlem sí que hi va néixer, no?

Armand Puig considera que és incontestable que Jesús va néixer a Betlem. Tot i que és estrany, perquè Josep era de Natzaret (160 km al nord de Betlem):

"Va decidir censar-se a Betlem perquè a Natzaret hi tenia problemes. Ell havia decidit ser el pare d'un fill que no era seu i això en un poble petit genera molta pressió social. Va marxar per allunyar-se del safareig"

En canvi, Piñero manté que, si les escriptures asseguren que Jesús va néixer a Betlem, és perquè existia una profecia, del profeta Miquees, segons la qual el Messies havia de néixer a Betlem i calia fer-ho encaixar.

Per fer quadrar la vida de Jesús amb la profecia, segons Piñero, l'evangelista Lluc explica que Josep i Maria van anar a censar-se a Betlem i que allà va néixer el nen, pràcticament per accident. Segons Piñero, però, hi ha consens entre els historiadors que el cens a què es refereix Lluc va tenir lloc 10 anys després del naixement de Jesús.

Què en sabem de l'estel, el pessebre i els Reis?

Pel que fa a l'estel, no hi ha gens de consens. Molts astrònoms han estudiat fenòmens que van tenir lloc per aquelles dates i hi ha múltiples teories. L'astre brillant podria haver estat una nova (una explosió dins una estrella documentada per observadors xinesos i coreans fa 2.000 anys) o la conjunció de Júpiter i Saturn, que es va donar aleshores com també es dona aquest any.

Els historiadors estan d'acord que Jesús no va néixer un 25 de desembre ni fa 2020 anys ni segurament a Betlem
Els Reis Mags d'Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar (iStock)

Sobre el fet que Jesús va néixer en un pessebre, l'Evangeli de Mateu (un dels dos amb el de Lluc que parla del naixement) ni tan sols en parla i assegura que, quan els Reis van arribar a visitar Jesús, van anar a veure'l "a casa seva". Per cert, enlloc diu que fossin tres!

És l'Evangeli de Lluc el que explica que va néixer en un estable i el van col·locar en una menjadora. De tota manera, ja hem explicat que la història del viatge de Natzaret a Betlem i el naixement per accident lluny de casa en un pessebre està molt contestada pels historiadors. 

La rellevància del Nadal

Malgrat tots els dubtes que poden existir al voltant del Jesús històric, tant Puig com Piñero coincideixen en subratllar la rellevància del personatge de Jesús i Puig rebla: 

"No estem celebrant quatre històries a la vora del foc. Tenim al davant un esdeveniment amb un grau important de veritat històrica, que podem conèixer suficientment per afirmar-ne la plausibilitat històrica"

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

ARXIVAT A:
Nadal
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut