Invertir en investigació i recerca és invertir en vida
Vall d'Hebron demostra l'eficàcia d'un fàrmac per evitar la metàstasi en dos càncers infantils i el de mama (Font: ACN)
ANÀLISI

Invertir en investigació i recerca és invertir en vida

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Ara que entrem en el compte enrere per tancar l'any, entrem també en la temporada de resums de l'any. I abans d'embrancar-nos en el balanç dels temes més recurrents (política, economia, internacional...) a "El matí de Catalunya Ràdio" hem volgut posar el focus en un àmbit indispensable i discret, sovint infravalorat, com és el de la recerca mèdica i en concret, la recerca oncològica.

Catalunya és un pol de recerca en càncer, ocupa un lloc destacat al mapa europeu, amb centres punters, que són referents a escala internacional, i doctors que són autèntiques eminències reconegudes també internacionalment. És el cas del doctor Tabernero, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

Aquest dimecres vam tenir la sort de conversar amb ell una estona i li vam demanar que ens donés les coordenades per entendre en quin punt es troba la recerca sobre el càncer a Catalunya. Sobretot, perquè aquest any hi ha hagut notícies importants en aquest camp, que ja donen pistes del potencial dels investigadors catalans.

És el cas del fàrmac per prevenir la metàstasi, de la identificació de les cèl·lules invisibles del càncer de còlon, del primer anticòs que ataca les cèl·lules mare del càncer o dels avenços en la immunoteràpia contra el càncer de mama.

La recerca en càncer ha fet un gran salt a Catalunya en els últims 20 anys. Un salt que ha situat els centres catalans en el podi internacional, amb una manera d'investigar puntera.

La recerca a Catalunya és molt competitiva, és de referència, i ho ha de seguir sent. I per seguir-ho sent fan falta recursos. Recursos personals: més investigadors, més doctorats, recuperar el talent que s'ha format fora.

I recursos econòmics: millors salaris i millors condicions laborals per a aquests investigadors, per situar-los al nivell de la resta d'Europa, més inversió pública i més col·laboració publicoprivada.

Ara mateix la inversió en recerca científica a Catalunya queda per sota de la mitjana europea. És qüestió de voluntat política, com tot, fer créixer les partides estratègiques. I la ciència és estratègica per a un país. Perquè té un retorn altíssim a la població: en qualitat de vida i en supervivència dels malalts, però també en l'enfortiment del teixit empresarial amb noves patents, la creació d'empreses petites i de llocs de treball qualificats.

Invertir en investigació i recerca és invertir en vida. Posem-ho en valor, ni que sigui, amb l'excusa del millor de l'any.

Anar al contingut