Una infermera prepara una dosi de la vacuna de la Covid
En l'actualitat, el 47% de la població del món ha rebut com a mínim una dosi de la vacuna (Reuters)
ANÀLISI

Hi haurà una sisena onada de la Covid?

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Ara sí: és com una grip. Per primera vegada, un estudi científic avala allò que a l'hivern del 2020 alguns experts proclamaven i els mitjans repetíem, acrítics.

Ara sí, 19 mesos després, els investigadors del centre IsGlobal de La Caixa apunten que la Covid-19 podria ser una malaltia estacional, com la grip. I ho acrediten amb dades recollides a 160 països de tot el món, creuades amb un mètode estadístic i projectades amb un model matemàtic. El resultat de l'estudi el publica la revista Nature Computational Science, i és el més àmpli que s'ha fet fins ara sobre la relació del coronavirus amb els factors meteorològics.

Amb el fred, el virus es transmet més, perquè si la temperatura baixa i la humitat també, viatja en aerosols més petits i, per tant, es propaga més de pressa i amb més eficàcia. Això vol dir que ara que ens acostem a l'hivern hem de patir per una sisena onada? No.

Els mateixos experts que han fet aquest estudi, com els metges que treballen a primera línia, als hospitals del país, coincideixen a dir que si bé s'espera que arribin brots nous durant els propers mesos, haurien de ser molt menys intensos que les onades primera, segona, tercera, quarta i cinquena que ja hem passat. Per aconseguir això, una sisena o setena onada light, hi ha dos factors clau: la vacunació, que avança ara a pas de cargol, i el comportament humà. És a dir, que continuem fent-nos responsables individualment de la participació de la salut pública col·lectiva i continuem duent mascareta allà on sigui obligatori, rentant-nos bé les mans i ventilant els espais tancats. Aules, sales de reunions, oficines...

El mateix IsGlobal avisa en aquest estudi que el comportament humà és decisiu. O sigui, és a les nostres mans que aquesta sensació de final de túnel que tots compartim sigui real i aviat recuperem un dia a dia el més semblant possible a allò que teníem abans del març del 2020.

Anar al contingut