El fum després de l'impacte d'un míssil a Lviv el dia en què Rússia en va llançar un centenar arreu del país
ANÀLISI

Hem normalitzat una guerra que ho esberla tot

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Avui mig món torna a contenir la respiració davant la situació que es viu a l'est d'Europa, a la guerra d'Ucraïna. Un conflicte que fa gairebé nou mesos que dura i que ahir a la tarda va estar a punt de fer un tomb del tot inesperat i molt, molt perillós amb el míssil caigut a Polònia, en territori de l'OTAN.

Un incident que a aquesta hora queda gairebé descartat que sigui responsabilitat de Moscou, però que podria haver canviat el curs d'aquesta guerra extenuant. La més greu que hi ha al cor d'Europa des de la Segona Guerra Mundial i sense oblidar la dels Balcans.

Fa tants mesos que estem informant de bombardejos, fent recompte de víctimes i de refugiats, veient imatges de blocs de pisos, parcs, carreteres i ponts destrossats, que ho hem normalitzat.

Hem normalitzat la guerra, per molt que el simple fet de dir això, dir que hem estat capaços de normalitzar la guerra, ja sigui horrorós (però el cert és que ho hem fet tota la vida amb altres guerres més llunyanes i menys mediàtiques, que sabem que hi son, però que no mirem ni de reüll).

A la mateixa hora que les tropes russes tornaven a castigar territori ucraïnès amb l'atac massiu més fort fins ara, un equip d'"El matí de Catalunya Ràdio" érem al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona esperant per entrevistar l'alcalde de Kíiv, Vitáli Klitxkó. Havia vingut per reforçar les complicitats amb Barcelona, que és una ciutat germana.

L'entrevista la vam acabar fent més tard i compartida amb dos mitjans més que esperaven torn: TV3, amb l'indispensable Manel Alías, i El País, amb la Clara Blanchar.

Just a l'hora prevista per a l'entrevista, l'alcalde havia rebut una trucada molt preocupant del seu país, informant-lo del bombardeig a la seva ciutat. Durant una estona ben llarga, només aixecava la vista del telèfon per posar-se'l a l'orella i parlar amb algú del seu equip. 

La preocupació de Klitxkó era evident. Sobretot quan una segona trucada va confirmar que les bombes russes havien causat morts a Kíiv. Amb els seus imponents dos metres d'alçada, aquest exboxejador decidia contestar algunes preguntes més, amb un to de veu pausat però dur, amb posat encara més seriós i amb un missatge insistent:

"Això és un gran drama per a Ucraïna i és un gran drama per a tot Europa, és una guerra contra els valors que compartim. Estigueu al costat d'Ucraïna".  

Que la guerra ho esberla tot, vol dir també això. Que els efectes de les bombes arribin a milers de quilòmetres de distància, enmig d'una entrevista, i que empenyin algú a deixar-ho tot i a desitjar només tornar a casa, amb els seus, un altre cop sota les bombes.

Anar al contingut