Per rebaixar la competitivitat entre germans, la millor estratègia és fer èmfasi en els bons moments (iStock)
Per rebaixar la competitivitat entre germans, la millor estratègia és fer èmfasi en els bons moments (iStock)
El matí de Catalunya Ràdio

Gelosia, com evitar que espatlli la relació entre germans

Per afavorir una bona relació entre els nostres fills, mirem de no comparar-los i posar èmfasi en els bons moments, quan s'ajuden, juguen i s'avenen

Actualitzat

Quan tenim més d'un fill és possible que, conscientment o inconscientment, se'ns despertin emocions al voltant de la nostra relació amb els germans. Sense voler, poden aparèixer les nostres pròpies pors o expectatives respecte d'aquesta relació, sovint motivades per la nostra pròpia experiència. Si no tenim una relació gaire bona, podem tenir por que els fills tampoc s'avinguin. O a la inversa: si tenim una bona relació, podríem esperar que ells tinguin la mateixa bona relació, i si en algunes etapes no és així, ens sentim frustrats i amoïnats.

La gelosia és una emoció normal i habitual en els nens i nenes, especialment en la primera etapa de la infantesa. Depenent de com acompanyessin els nostres pares la nostra gelosia i rivalitat, és probable que hagin quedat algunes ferides no curades d'aquella etapa.

Si se'ns comparava amb els nostres germans o s'afavoria la rivalitat, és possible que en l'edat adulta continuem arrossegant aquests sentiments, que es poden manifestar quan estem amb els nostres pares i germans.

Què podem fer perquè les emocions del passat no irrompin contínuament en el present i en la relació entre germans que tenen els nostres fills? Primer de tot, comprendre que som diferents i que, malgrat que els nostres fills ens puguin fer de mirall de la relació amb els nostres germans i puguem estar remoguts, ells NO són nosaltres: són altres persones, amb altres pares i vivint altres circumstàncies. Això ens pot ajudar a posar distància i perspectiva i no deixar-nos endur per les emocions que sentim.

Pel que fa a la gelosia, caldrà que normalitzem aquesta emoció, que els en parlem i que els ajudem a canalitzar-la d'una manera assertiva. També els ajudarà que mares i pares els donem estones d'exclusivitat per poder obtenir la nostra mirada, sense cap distorsió, i que així es puguin sentir vistos, escoltats i tinguts en compte.

Per afavorir que els nostres fills tinguin una bona relació, mirem de no comparar-los i fer èmfasi en els bons moments: quan s'ajuden, juguen i s'avenen. No critiquem la relació que tenen amb frases com ara "sempre us baralleu", "no hi ha qui us aguanti" o "sou com gat i gos". Alhora, donem-los moments d'exclusivitat, sovint perquè cadascun pugui tenir la seva necessitat de mirada i atenció en exclusiva coberta. Això farà baixar la gelosia i la rivalitat, i l'harmonia a casa augmentarà.

Anar al contingut