Membres de les Forces de Defensa Territorial d'Ucraïna reben armes i munició
El retorn d'una guerra a l'escenari europeu suposarà una despesa militar més gran.
ANÀLISI

Gastarem més diners en armes, com demanava Trump

El retorn d'una guerra a l'escenari europeu suposarà una despesa militar més gran. No fa gaire Donald Trump ens demanava amb males maneres que gastéssim més en Defensa a través de l'OTAN, però llavors no havia esclatat la guerra a Ucraïna.

Per pertànyer al club de l'OTAN cal comprometre's a destinar el 2% del producte interior brut a despesa militar. Espanya és dels que menys inverteix en aquesta matèria, només un 1% del PIB. Actualment destina 10.000 milions a aquesta partida. La promesa reiterada aquests dies per Pedro Sánchez amb motiu de la cimera de l'Aliança Atlàntica a Madrid és arribar al 2%. El tema és quan. I la data que ha fixat el president és el 2029.

Amb aquest marge, és molt poc probable que en els propers pressupostos que s'intentaran aprovar a final d'aquest any s'incrementi de manera substancial la despesa militar tenint en compte que ni els seus socis d'Unidas Podemos ni els aliats parlamentaris, començant per ERC, hi estaran d'acord.

De tota manera, la despesa en defensa augmentarà a Europa i, per tant, també per a nosaltres. Ja ho està fent a través del Fons Europeu de Defensa, al qual contribuïm. A través del Fons Europeu per a la Pau, que segueix aportant material bèl·lic a Ucraïna. I la Comissió Europea estudia si fa una compra conjunta d'armes com va fer amb les vacunes. No ens enganyem, estem en guerra, i molt em temo que això suposa gastar diners en armes.

ARXIVAT A:
OTAN
Anar al contingut