Si "Friends" té un setè personatge protagonista, fins i tot davant d'en Gunther, el cambrer del Central Perk, aquest seria el menjar! És un tema recurrent i, en molts capítols, central en el desenvolupament de la història i en les relacions entre els personatges de la sèrie. La Monica sembla ser l'única que sap cuinar Cuina a casa i a més es dedica professionalment a fer de xef i de crítica gastronòmica. Per mitjà de la cuina exorcitza els desamors (com quan es dedica de forma obsessiva a fer melmelada per superar la ruptura amb en Richard), les dèries i les inseguretats (per exemple el capítol on s'infiltra a classes de cuina per a principiants per poder ser condecorada com la millor de la classe, i on resulta que en Joey fa millors galetes que ella). El saló de la casa de la Monica, amb la cuina al fons, a "Friends" (HBO) En Joey no comparteix el menjar Punt. Tots recordem aquell capítol en què surt a sopar amb una noia amb qui té una cita. Ella fa el gest d'agafar una de les patates fregides del seu plat, ell s'hi nega en rodó i ella s'ofèn una mica. Més endavant, ella demana l'última ració de pastís de xocolata del restaurant i no n'hi deixa tastar per pagar-li amb la mateixa moneda. El moment brillant, i el triomf de l'únic amor de debò, l'amor pel menjar, ve després quan la noia va un moment al lavabo: en Joey ataca el pastís i deixa la cita sense postres. La Phoebe és vegetariana Per principis al llarg de tota la sèrie, malgrat que a la primera temporada en un capítol la veiem menjar-se una de les dotze lasanyes de carn que fa la Mònica per a la seva tieta, i que haurien d'haver estat vegetarianes però al tercer pis porten carn! Matt LeBlanc, Matthew Perry, Jennifer Aniston, Courteney Cox i Lisa Kudrow es veuen durant la reunió de "Friends" (HBO) En Chandler odia Acció de Gràcies En general odia els àpats familiars i tot el que representen. Està farcit de traumes, pobre, i és un autèntic devorador de menjar precuinat: des de pizzes fins a menjar xinès del restaurant de la cantonada. D'en Ross subratllarem la saviesa Que amaga la seva elecció de menjar preferit: el MoistMaker Sandwich, un entrepà fet de les sobres del rostit d'Acció de Gràcies, i que és el seu bot salvavides (que algú de l'oficina li roba) en un capítol de crisi existencial on es troba amb 40 anys, després de dos divorcis, a punt de ser desallotjat del seu apartament. La cafeteria Central Perk on fan vida els 6 protagonistes de "Friends" (HBO) I la Rachel... La Rachel a la cuina, amb la seva total ineptitud, ens ha donat alguns dels moments més hilarants de la sèrie. El magazín americà Vulture fa un recompte de 152 escenes al llarg de les deu temporades on els protagonistes comparteixen menjar d'algun tipus, i totes elles són memorables, jo avui us en serveixo dues: El "triffle" A la sisena temporada la Rachel vol col·laborar a fer l'àpat d'Acció de Gràcies i cuina una cosa que haurien de ser unes postres tradicionals britàniques, el "triffle", però resulta que se li enganxen les pàgines del receptari i uneix dues receptes: el "triffle", que sí que és un dolç festiu, i l'Shepherd's Pie, que és un pastís salat de carn estofada amb pèsols. El resultat és una cosa repugnant composta per una capa de melindros, una de melmelada, crema, gerds, més melindros, estofat de vedella amb pèsols i ceba, una altra capa de crema, plàtan laminat i nata muntada. Òbviament a en Joey li encanta. El "triffle" existeix de veritat i no porta carn. Està fet de trossos de biscuit remullats amb tafia i coberts amb una mena de crema pastissera. La tafia és un aiguardent fet de melasses, xarops en brut i restes de la canya de sucre, una mena de rom de segona categoria, que es repartia entre els mariners que s'embarcaven en vaixells carregats de rom de primera i que partien dels països productors de Centreamèrica cap a Europa. A partir del segle XIX el "triffle" va evolucionar en una cosa que podeu fer a casa: El "triffle" són unes postres que s'inventen a finals del segle XVI els mariners britànics (iStock) En un bol de vidre on s'hi puguin admirar les capes, col·loqueu a capes melindros remullats amb vi dolç, confitura de maduixa, crema anglesa, nata muntada i ho acabeu amb ametlles laminades i torrades. El "cheese cake" per terra En un capítol de la setena temporada, la Rachel i en Chandler reben per error un pastís de formatge que anava dirigit al veí del replà. En lloc de tornar-lo al seu propietari se'l mengen i descobreixen que és deliciós. Uns dies després en veuen un altre reposant a la porta del veí i directament el roben! En una mena de lluita per qui es menja quin tros acaben tots els trossos de pastís a terra i ells menjant estirats al replà. Doncs bé, això no és només un gag d'una sèrie sinó que és una mica la història que hi ha al darrere d'una de les postres més famoses de Massimo Bottura, el xef de l'Osteria Francescana a Mòdena, on té tres estrelles Michelin i el guardó de millor restaurant del món el 2018. Aquestes postres es diuen "Ooops! M'ha caigut el pastís de llimona" i són una mena de composició abstracta d'un pastís de llimona trencat al mig d'un plat blanc. Darrere d'aquesta composició artística hi ha un xef pastisser que un dia es disposava a servir els darrers dos pastissos de llimona a una taula del restaurant i va veure com un li relliscava, li queia i quedava esclafat sobre la taula de la cuina. Per poder servir el mateix plat a tots dos comensals va decidir trencar també l'altre pastís. "Ooops! M'ha caigut el pastís de llimona", l'expressió amb què el xef Massimo Bottura va batejar i salvar les postres caigudes i trencades D'aquí va néixer la idea de deconstruir aquestes postres i servir-les com si d'un quadre de Pollock es tractés. Si us ve de gust fer un pastís de formatge deliciós com el que es mengen la Rachel i en Chandler, el receptari oficial de la sèrie ens en dona la recepta! 200 g galetes Digestive 100 g mantega desfeta 900 g formatge cremós tipus Philadelphia o Quark 225 g de sucre 200 ml de crema àcida o nata 2 cullerades soperes de maizena 3 ous sencers i un rovell Vainilla o extracte de vainilla Fon la mantega i barreja-la amb les galetes picades. Folra un motlle per anar al forn amb aquesta base de galeta i mantega. Treballa amb una espàtula el formatge i el sucre fins que siguin suaus i afegeix la maizena deixatada en la nata. De mica en mica afegeix els ous i el rovell d'un en un, procura no batre-ho massa per no incorporar aire a la mescla, que farà que se'ns esquerdi durant la cocció. Bolca la barreja sobre la base de galeta i cou-ho al forn a 170 graus uns 45 minuts, fins que sigui dauradet i tingui una textura flamosa. Para el forn i obre lleugerament la porta, però deixa refredar el pastís sense treure'l. El procés ha de ser molt lent per evitar esquerdes provocades per canvis bruscos de temperatura.