ANÀLISI

Esperança en la lluita contra el càncer de mama

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Crisi de govern, pressupostos, impostos i atur... l'actualitat no dona treva. Els moments de pausa s'han de forçar. Moments com aquest, per posar el focus en un altre avenç científic que situa la investigació com un dels sectors més resilients a Catalunya.

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques han descobert per què alguns tumors de mama d'un dels tipus més agressius aconsegueixen fer-se resistents als tractaments d'immunoteràpia. Però, a més, han identificat que alguns fàrmacs ja existents que s'estan administrant en assajos a pacients són capaços de revertir aquesta resistència. La recerca la publica avui la revista Nature Communications.

És una notícia importantíssima que se suma als altres grans èxits que acumula la recerca sobre el càncer de mama aquest 2022 a Catalunya o amb participació catalana.

 

Fa només tres mesos, un estudi clínic internacional amb científics catalans va aconseguir els resultats més importants fins ara en la lluita contra el càncer de mama triple negatiu, un dels de pitjor pronòstic.

El descobriment estrella de l'any ha estat la identificació d'una nova línia de medicaments que actuen com un cavall de Troia contra càncers molt agressius.

Juntament amb aquest anunci d'avui que de seguida us detallarem a l'informatiu, es confirma que la investigació és la gran esperança en la lluita contra el càncer de mama, i que quan s'hi posa la banya s'aconsegueixen avenços importants. On hi diu "posar-hi la banya", poseu-hi "recursos i inversió". I on hi diu "avenços importants", poseu-hi "salvar vides i curar".

El pressupost que la Generalitat destina a polítiques de recerca i d'educació superior és de gairebé 1.480 M€. L'objectiu és arribar al 2,12% del PIB en finançament d'R+D en un període de 5 anys. Un sector que arrossega dèficits importants pel que fa a la retenció de talent, a les condicions de treball (precàries, per a la majoria d'investigadors), pràcticament a la cua en inversió pública... amb un contrast escandalós amb altres partides com ara la de Defensa.

 

És difícil, però ni el soroll ni el fum dels incendis partidistes no haurien de fer perdre la capacitat de posar el focus, de fer pausa, per explicar coses com aquesta, que també (o més aviat sobretot) sí que són notícia.

Anar al contingut