Bitllets i monedes d'euro (Pixabay)
Bitllets i monedes d'euro (Pixabay)
ANÀLISI

És molt o és poc, apujar el salari mínim en 15 euros?

Actualitzat

És molt o és poc, apujar el salari mínim en 15 euros? Doncs equival a elevar-lo un 1,6% o, per dir-ho d'una altra manera: el salari mínim pujarà la meitat que la inflació, que actualment ja supera el 3% a Catalunya. Les persones que cobren el salari mínim, per tant, perdran poder adquisitiu.

Una novetat d'aquesta pujada és que s'ha pactat amb els sindicats i que, en canvi, la patronal se n'ha desmarcat. Els empresaris havien plantejat per primer cop que el salari mínim pugi de forma diferenciada en funció de la comunitat autònoma on visqui el treballador. La carta social europea recomana que el salari mínim sigui el 60% del salari mitjà, però mentre que a Catalunya o Madrid això encara no passa, hi ha comunitats on això ja succeeix. I per tant, és més que previsible que a partir d'ara la patronal cada cop sigui més reticent a seguir elevant el salari mínim de forma generalitzada.

Si l'Estat vol tornar a aconseguir consens per seguir apujant el salari mínim, potser haurà de començar a pensar de fer-ho d'una altra forma.

Anar al contingut