EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

És legal que Facebook faciliti informació de xats privats a la policia?

Facebook va entregar a la policia missatges privats d'una noia nord-americana i la informació ha servit per acusar-la d'avortar il·legalment

Jordi BraconsActualitzat

La noia tenia 17 anys i estava embarassada de més de 20 setmanes i, l'abril passat, la seva mare li hauria comprat medicaments que ajuden a posar fi a un embaràs de manera segura. El cas és que l'estat de Nebraska, de govern republicà i considerat un dels exemples de l'Amèrica profunda, prohibeix avortar a partir de les 20 setmanes de gestació. Només permet fer-ho si es tracta d'un cas de vida o mort. Després d'haver avortat, la Celeste i la mare, amb l'ajuda d'un home de 22 anys, van cremar el fetus i el van enterrar.

Com acaba Facebook ajudant la policia en aquest cas?

Una amiga de la Celeste va explicar a la policia que l'havia vist prendre's aquesta medicació. Aleshores, en un primer moment la família hauria dit a les autoritats que l'avortament havia estat per causes naturals. La policia no se'n va refiar i va demanar a Meta, l'empresa propietària de Facebook, accés a la informació privada de la Celeste. Aleshores van trobar converses de la Celeste amb la seva mare sobre quins medicaments calia comprar i com s'havien de prendre correctament les pastilles, i en què després acordaven "cremar les proves".

És legal el que ha fet Facebook?

L'advocat expert en protecció de dades i noves tecnologies del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Víctor Roselló, explica que sí. Són declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio":

Tota la informació que es comparteix en una missatgeria privada, és fàcilment accessible. Quan hi ha una petició judicial, que demana l'accés a la informació, Facebook no té cap problema. Al final, està complint amb la normativa. Tenint aquesta facilitat tècnica, Facebook pràcticament sempre anirà a favor de no buscar-se problemes amb les autoritats judicials.

Una altra qüestió és que pugui ser reprovable èticament, però Roselló recorda que el problema és que els usuaris parlin de segons quins temes en serveis de missatgeria privada.

Hem de mesurar el que diem per missatgeria privada?

Segons l'expert en xarxes i col·laborador de Catalunya Ràdio Albert Cuesta, l'usuari de les plataformes digitals ha de ser conscient que perd el control de la informació quan utilitza aquests serveis:

Que l'anècdota serveixi perquè molts usuaris de serveis digitals prenguin consciència de fins a quin punt estan posant la seva privadesa en mans d'empreses privades, que no poden resistir-se legalment a desvelar-la, i que han manifestat repetidament que no tenen intenció de respectar-la.

Segons un portaveu de Meta, quan les autoritats li van demanar accés a la informació només van parlar d'investigació criminal, en cap cas van dir que sobre la taula hi havia un avortament.

Per tot plegat, a l'octubre es jutjarà la noia per cinc delictes, entre els quals els d'avortar il·legalment, sostreure i abandonar un cos, no informar de la mort d'una tercera persona a les autoritats i avortar sense la presència ni consell d'un metge.

Anar al contingut