Imatges de les sèries "Borgen", "The west wing" i "Baron noir"
Imatges de les sèries "Borgen", "The west wing" i "Baron noir"
El matí de Catalunya Ràdio

Episodis de sèries per mirar durant la campanya electoral

Les diferents visions de la política a "The west wing", "The wire", "The minister" o "L'escurçó negre", entre altres títols de la tria

Actualitzat

"The west wing"

A quina plataforma? Amazon (temporada 4, episodi 7)

De què va? Sèrie política de capçalera i un refugi imprescindible quan hi ha eleccions a la vida real. Entre els molts motius que la fan una sèrie extraordinària, hi ha la manera com aconseguia implicar-nos en uns personatges que es definien pel seu idealisme i la seva humanitat.

Entre tots els episodis, us recomanaré "Election night", que passa durant un dia d'eleccions a la presidència, en forma de compte enrere. Anem veient com passen les hores i el recompte de vots que va apareixent en pantalla.

Alhora la sèrie segueix els personatges per separat, especialment el president Bartlett, que experimenta moments de vulnerabilitat que intenta amagar a tothom. L'episodi arriba al clímax amb un final èpic per la part política i emotiu per la part personal, com només pot fer "The west wing".

"Show me a hero"

A quina plataforma? HBO Max (temporada 1, episodi 1)

De què va? Minisèrie de David Simon sobre unes eleccions municipals a la ciutat de Yonkers. Es convoquen en un context concret que es va donar a la ciutat als anys 80: un jutge va sentenciar que feia quatre dècades que a la ciutat se segregava la població i va ordenar la construcció d'habitatge públic a l'est de la ciutat, que era on es concentrava la població blanca i de classe benestant.

L'ordre del jutge va obtenir una reacció adversa dels ciutadans de l'est i es va convertir en un tema clau de la campanya municipal. El protagonista de la sèrie és un candidat molt jove, que interpreta Oscar Isaac, que utilitza aquesta qüestió per convertir-se en alcalde i se li acaba girant en contra.

Retrat cru sobre el cinisme de la política i una denúncia sobre com es distribueixen les ciutats.

"The wire"

A quina Plataforma? HBO Max ("Margin of error", temporada 4, episodi 6)

De què va? La política té un paper molt important al món de "The wire", sobretot a través del personatge de Tommy Carcetti, que es presenta com un polític idealista i ambiciós.

El personatge està interpretat per Aidan Gillen (Littlefinger a "Game of thrones") i és un dels protagonistes de la quarta temporada, que és també la temporada que parla del sistema educatiu de Baltimore.

L'arc que traça el personatge va de ser un polític en qui vols creure a ser algú que acaba avantposant la seva carrera política a les necessitats de la ciutat. A l'episodi que us proposo (el 6è de la 4a temporada), lluita per aconseguir els últims vots dies abans de les eleccions i es veuen perfectament les dues cares del personatge.

"Baron noir"

A quina plataforma? DVD ("Jupiter", temporada 1, episodi 1)

De què va? Si parlem de corrupció, una sèrie recent que no pot faltar a la tria és la francesa "Baron noir", que comença justament en plena campanya electoral quan es descobreix que el Partit Socialista ha finançat il·legalment la seva campanya.

El candidat d'aquest partit sacrifica la seva mà dreta, l'alcalde de Dunkerque, per cobrir-se d'aquest escàndol. Justament aquest home de confiança és el protagonista de la sèrie, i inicia un camí cap a la venjança. Podríem dir que el punt de partida s'assembla a "House of cards".

En el desenvolupament, la sèrie va molt més enllà de la recerca d'ajusticiament. El tema principal de la sèrie és la corrupció, que es tracta de forma realista, mostrant les ramificacions profundes que té dins del partit. Però la sèrie es va reinventant a cada temporada per explorar diferents temes. A l'última, el focus se l'emporten els populismes d'extrema dreta. I té un final magnífic.

"The minister"

A quina plataforma? Filmin (temporada 1, episodi 1)

De què va? És una de les millors sèries sobre política dels últims anys. I us recomano el primer episodi. Un primer episodi que se centra justament en el final de la campanya electoral i les eleccions. I dibuixa molt bé el protagonista, un polític que es presenta com una disrupció que vol canviar el sistema. Ataca els polítics tradicionals i es perfila a si mateix com "la nova política".

Ho fa de forma arriscada, cosa que fa que fins i tot dins el seu mateix partit es pensi que el que està fent és una bogeria, i això fa que vulguem saber com acabarà. La sèrie parla sobre com la necessitat de trobar algú que canviï les coses ens pot dur a votar un narcisista i venedor de fum que no és en absolut el que sembla, sinó el contrari.

"Borgen"

A quina plataforma? Netflix / TV3 ("Sentit i sensibilitat", temporada 3, episodi 9)

De què va? "Borgen" seria la "The west wing" europea. Totes dues comparteixen la mateixa visió idealista, potser a la sèrie danesa més moderada, la constant barreja de vida política i vida privada i el gust per fer seqüències llargues de debats. I em quedaré amb un episodi que culmina amb un debat espectacular on la Birgitte fa una intervenció que és per aixecar-se i aplaudir.

Però el més interessant de l'episodi és la prèvia. La sèrie t'explica què necessita ella d'aquest debat, que és distingir el seu partit, els Nous Demòcrates, del Partit dels Conservadors.

Tenen problemes perquè la ciutadania els percep com la mateixa cosa. Sabent el que necessita, anar veient les decisions que pren fins al debat és molt interessant. No és un dels millors episodis de "Borgen", però sí un dels més pedagògics a l'hora d'explicar com funciona la política, i aquest sempre va ser un dels punts forts de la sèrie danesa.

"House of cards"

A quina plataforma? RTVE PLAY (Temporada 1, episodi 4)

De què va? No destaco el remake que en van fer als Estats Units, sinó l'original britànica, que al meu parer és molt superior. Entre altres coses, perquè no la van allargar innecessàriament. Va donar una visió cínica de la política amb un protagonista maquiavèl·lic i calculador que, en el moment que es va emetre, l'any 1990, era realment molt trencador.

En l'episodi que us recomano, que és el final de la primera temporada, el protagonista, Francis Urquhart, vol ser líder del Partit Conservador i convertir-se en primer ministre, i s'encarrega de despatxar els altres candidats de les formes més baixes i tramposes possibles. La interpretació d'Ian Richardson, que va comentant la jugada amb l'espectador, trencant la quarta paret, és memorable.

"L'Escurçó Negre"

A quina plataforma? Filmin ("Fonts i fraus", temporada 3, episodi 1)

De què va? No podien faltar les comèdies en aquesta tria per prendre's amb humor aquests dies de campanya. El meu episodi preferit és el de "L'Escurçó Negre" en què tenen lloc les eleccions a la localitat de Sant Munt de Fems, on l'Escurçó Negre fa trampes, com ell mateix diu.

De fet, ell és l'encarregat de fer l'escrutini dels vots i l'únic votant de les eleccions. Així que li és ben fàcil fer que guanyi el seu candidat, que és ni més ni menys que en Baldrick.

Malauradament i com és habitual, els seus estratagemes no li acabaran sortint del tot bé. Aquest episodi també mostra un tret recurrent del personatge en totes les seves variacions, que és el fet de menysprear la gent, a la qual considera ignorant i que es pot manipular en benefici propi sense cap mena de pudor.

"La memòria dels Cargols"

A quina plataforma? TV3 ("La tupinada", episodi 17)

De què va? "La memòria dels Cargols" també va tenir un episodi centrat en unes eleccions que es deia "Tupinada". Segur que recordeu que era una comèdia històrica on es mantenien els mateixos personatges, però canviava el context.

Aquest episodi està ambientat a finals del segle XIX. S'ha implantat el sufragi universal i hi ha eleccions municipals a la vall de Santa Gueraula.

L'alcalde dona per fet que guanyarà perquè hi ha un únic partit, que és el seu. Però en Bernat Cargol decideix presentar-s'hi. La sèrie treu suc humorístic de tot: de les manipulacions de l'alcalde, dels aires d'importància que té en Bernat Cargol, de la predisposició de l'Esclatasangs per trair a qui faci falta, de l'habilitat del rector per col·locar-se al costat guanyador. Personatges i actituds perfectament reconeixibles en el present de la societat catalana.

"Parks & recreation"

A quina plataforma? HBO Max, Amazon i Sky Showtime (temporada 4, episodi 22)

De què va? Acabem amb una visió positiva de la política. O, almenys, amb un personatge que es dedica a la política i té bones intencions. Leslie Knope és un personatge innocent i optimista, i en el recorregut de "Parks and recreation" aconsegueix que d'altres, fins i tot els més cínics, com el personatge de Ron, creguin en ella.

De fet, l'episodi que he triat (l'últim de la quarta temporada) tracta justament d'això: se celebren eleccions municipals i durant tot l'episodi hi ha el dubte de si ella acabarà guanyant o no. A ella li pesa el fet de decebre els seus amics si perd, i aquest és el component emocional d'un episodi molt divertit i que amaga sorpreses fins ben bé a l'últim moment.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut