Semàfor de sèries, amb Toni de la Torre
L'última temporada de "Better call Saul" està dividida en dues parts
El matí de Catalunya Ràdio

Entusiasme màxim amb l'última temporada de "Better call Saul"

La sisena temporada de l'spin-off de "Breaking bad" i la nova sèrie protagonitzada per Julia Roberts, entre les estrenes destacades de sèries

Actualitzat

"Better call Saul"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Movistar+ (6a i última temporada)

De què va? És l'spin-off d'una sèrie magistral i reconeguda: "Breaking bad", cosa que suposava un repte molt complicat. Normalment els spin-off no estan a l'altura de la sèrie original. Sovint és un derivat sobrer, però aquesta setmana s'ha estrenat la sisena temporada, que serà l'última de la sèrie, i podem dir que ho ha aconseguit. La millor "Better call Saul" és tan bona com la millor "Breaking bad".

I com ho ha aconseguit? Hi ha 3 claus vitals i exemplars de cara a futurs spin-off. El primer és com ha reinventat en Saul Goodman. Originalment era un secundari còmic, però per fer-lo protagonista de la seva pròpia sèrie l'ha convertit en un protagonista tràgic.

De cop i volta hem descobert que aquell personatge que crèiem conèixer era només una màscara que duia l'autèntic personatge. Així hem pogut redescobrir Saul (o més aviat en Jimmy) i entendre la seva transformació, que s'ha tractat de forma meticulosa.

L'altre element que és clau és que l'spin-off ha après del que probablement va ser l'únic error de la sèrie original, que és com es va tractar la secundària femenina. Skyler va ser un personatge que va tenir molt poca veu a "Breaking bad". Es va explicat molt poc el seu punt de vista. En molts moments era un obstacle convenient. En canvi, aquí han explicat molt bé Kim Wexler, que és el personatge femení, fins al punt que fa ombra a en Saul.

I tercer i més important, la relació que ha establert amb la sèrie original. Ha fet aparèixer personatges de "Breaking bad", però no per cridar l'atenció dels fans, sinó perquè tenia sentit per a la història. Han aconseguit difuminar la frontera entre totes dues i això és més clar que mai ara que ja som a l'última temporada i les dues sèries s'han d'unir. Tot està encaixant a la perfecció.

 

"Gaslit"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Starzplay (24 d'abril)

De què va? Té com a protagonista Julia Roberts i és una sèrie sobre l'escàndol de Watergate, però es fixa en una trama aparentment secundària i molt poc explicada. De fet, en el seu moment va quedar tapada per l'escàndol: el que va viure la Martha Mitchell, que era la dona del fiscal general dels Estats Units. Tenia fama de ser molt comunicativa amb els mitjans de comunicació. Julia Roberts la interpreta com una dona a qui li agrada ser el centre d'atenció i que s'ho passa bé fent servir la seva posició per concedir entrevistes on parla més del compte.

Això és clarament un problema a partir del moment en què el marit, que està interpretat per Sean Penn, era un dels implicats del cas Watergate. El que decideix és fer-la segrestar i retenir-la perquè no s'assabenti de res i no pugui explicar res.

La sèrie passa de ser una sàtira política a un malson força pertorbador amb un cert aire de thriller dels 70 que recorda una mica "Homecoming", que ja va protagonitzar Julia Roberts. De fet, les dues sèries tenen en comú Sam Esmail com a productor. És una sèrie que enganxa i que destapa una història poc coneguda. El perquè s'explica a la mateixa sèrie.

 

"Minx"

Semàfor Verd

A quina plataforma? HBO Max

De què va? És una comèdia (que es va estrenar discretament i que està tenint força èxit gràcies al boca-orella) sobre una feminista que es posa al capdavant d'una revista eròtica. Bé, de fet, ella no vol fer una revista eròtica d'entrada, sinó una revista feminista. Som als anys 70 i somia a fer una publicació que obri els ulls a les dones. Està inspirada pel feminisme de l'època, amb referents com Gloria Steinem, i vol aportar el seu granet de sorra amb un projecte de revista.

El problema? Que cap editorial li vol publicar la revista. L'únic a qui li interessa és l'editor de revistes eròtiques. Ell veu potencial en el projecte, però, evidentment, ella menysprea el que fa ell... fins que accepta que és millor publicar la revista amb ell que no publicar-la.

El resultat serà una revista eròtica dirigida al públic femení, amb fotografies d'homes despullats i textos sobre els drets de les dones. Per ella és una mica un cavall de Troia per fer arribar el seu missatge i per ell és una oportunitat per arribar a un públic nou.

Tots dos fan un tàndem molt divertit perquè xoquen amb efectes còmics. Ella està carregada de raó, però també és rígida, i en canvi ell és menys íntegre, però molt més relaxat. El context de personatges excèntrics del món de la revista també dona joc per posar la protagonista en situacions contradictòries i hilarants.

La millor part de tot plegat és que, si bé aquesta revista no va existir en la realitat, d'altres de similars sí que es van publicar, i la sèrie agafa alguns fets verídics per parlar entre d'altres temes sobre el desig femení i l'objectificació del cos masculí, reflexionant-hi sense perdre de vista en cap moment el fet de ser una comèdia.

 

"The Dropout"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Disney+ (20 d'abril)

De què va? Un cas d'estafa basat en fets reals. Es tracta de la història d'una emprenedora molt jove que va fundar una empresa de biotecnologia anomenada Theranos amb la qual es va convertir en milionària i va atraure molts inversors. Ho va fer desenvolupant un mètode revolucionari per fer anàlisis de sang.

Va ocupar portades als mitjans de comunicació i se la va celebrar com una emprenedora extraordinària, que a més era dona i molt jove. El problema és que estava mentint i en realitat havia estafat molts diners donant dades falses sobre els seus progressos.

La sèrie explica la seva història, interessant-se en la personalitat del personatge i a explicar què la va dur a fer el que va fer. No va ser tant voler guanyar diners com el fet d'estar obsessionada amb la idea de ser algú important que canviés les coses. Quan no li va sortir el que volia, ho va falsejar.

La sèrie fa un bon treball analitzant la psicologia del personatge, i l'actriu Amanda Seyfried aconsegueix copsar les obsessions que la van portar per una espiral de mentides. La història no és tan boja com la de "¿Quién es Anna?" però el retrat és més interessant.

 

"Guilt"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Filmin

De què va? Dos germans intenten ocultar un crim. Atropellen accidentalment un home gran i el maten. I no se'ls acut res millor que amagar el que han fet. No cal que us digui que no se'n surten a l'hora de tapar les pistes. Aviat hi ha qui sospita, i a partir d'aquí comença una comèdia d'humor negre on cada nova decisió dels protagonistes és pitjor perquè es van embolicant cada cop més en la situació.

La dinàmica dels dos germans, que són molt diferents entre si, és molt divertida. Però la part còmica està combinada amb un misteri que es va destapant. Descobrireu que el que semblava una història transparent és ple de girs que us agafaran per sorpresa.

A estones és rocambolesca, però sempre et té tens, enganxat als diàlegs, i en quatre episodis molt ben trenats aconsegueix capgirar la història. Si busqueu una sèrie petita i ben feta, aquesta sèrie escocesa us atraparà fàcilment.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut