El matí de Catalunya Ràdio

Aragonès al PSC: "No sacrificarem el pressupost per un desacord sobre els macroprojectes"

El president de la Generalitat enviarà a La Moncloa un llistat amb temes en clau catalana per la cimera hispanofrancesa

Dani Gómez i Raquel MateosActualitzat

El president de la Generalitat adverteix a Junts i al PSC que la negociació sobre els comptes per a aquest any no "es pot eternitzar". Avança que, si es produís l'acord, el govern estaria en disposició d'aprovar el projecte en qüestió d'hores per ser tramès al Parlament. Durant l'entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Aragonès també deixa un avís directe sobre una de les condicions que plantegen els socialistes en relació als macroprojectes del Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i el Quart Cinturó:

"No són condició. Han d'anar al marge perquè són qüestions diferenciades. El pressupost de la Generalitat s'ha de tirar endavant, en la meva opinió, i no sacrificar totes les aportacions positives que té per això."

Aragonès afegeix que "els acords amb Junts i amb el PSC seran compatibles".

El jutge Llarena mou fitxa

Durant la conversa amb Laura Rosel, s'ha sabut que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena aplica la reforma del Codi Penal a la situació de Puigdemont i de la resta d'exiliats. Això vol dir que, en el cas de l'expresident català, deixa d'estar acusat per sedició però continua processat per malversació i desobediència.

"La reforma del Codi Penal és fruit del procés de negociació de la taula de diàleg", diu Aragonès, que explica el procés de negociació a la taula de diàleg. "Som responsables del text del Codi Penal i ara estem a l'expectativa de com s'aplicarà", afegeix. En l'àmbit judicial, sobre la renovació del Tribunal Constitucional, assegura que no han participat de la renovació de l'alt tribunal:

"No tinc gaires esperances de canvi en aquest nou TC pel que fa a la qüestió catalana."

La cimera hispanofrancesa de Barcelona

Aragonès anuncia que avui mateix enviarà a La Moncloa un llistat amb temes que interessen a Catalunya per ser tractats a la reunió que mantindran els presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron el pròxim 19 de gener a Barcelona. El president explica que encara està enllestint els detalls amb el govern espanyol sobre quin serà el paper de la Generalitat en aquesta trobada. En tot cas, nega que sigui contradictòria la decisió d'acudir a la cimera i, alhora, que el seu partit, Esquerra Republicana, faci costat a la manifestació convocada en contra per les entitats independentistes:

"Nosaltres defensarem els interessos de Catalunya. Volem cuidar les relacions amb França. I si volem ser un estat, ens hem de comportar com un estat"

 

Acord de claredat amb els partits catalans

Malgrat el constant rebuig del govern espanyol a pactar un referèndum d'autodeterminació, el president de la Generalitat insisteix a impulsar un acord de claredat amb totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya sobre una consulta. La intenció d'Aragonès és començar a treballar amb els partits sobre aquesta qüestió al llarg del primer trimestre de l'any.

"Si aconseguim acumular forces i som persistents en el temps, la democràcia acabarà arribant", rebla.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut