Els "privilegis" immorals dels països rics
Els "privilegis" immorals dels països rics
ANÀLISI

Els "privilegis" immorals dels països rics

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat
Els "privilegis" immorals dels països rics. Per Laura Rosel
El 14% de la població mundial acapara més de la meitat de les vacunes en circulació

A la sèrie El col·lapse, que oferia Filmin i ara TV3 ha recuperat, s'hi veu com els rics fan ús dels privilegis que donen els diners i la posició social en benefici propi. En un moment de campi qui pugui, els poderosos tiren de diners per comprar seguretat i trobar la manera de sortir del caos. La falta d'ètica és indispensable per salvar-se. L'instint de supervivència encega el milionari protagonista del capítol tres, que intentar salvar un quadre abans que la seva amant (ja no parlem de la dona). I al final només se salva ell. Ha pagat molts diners per sobreviure i això el fa esclatar d'alegria.

Fora de la pantalla, la pandèmia ens està posant en situacions molt properes al col·lapse. L'instint de supervivència porta els països rics a acaparar milions de dosis de les vacunes i deixar les escorrialles per la resta

"Jo primer". Passa a petita escala: amb alcaldes i consellers espavilats que se salten la cua per vacunar-se primers. Passa a gran escala: amb els països menys desenvolupats veient com se'ls margina del mercat de les vacunes.

Amnistia Internacional, Global Justice Now o Oxfam estan alertant de l'actitud vergonyosa d'alguns països. El 14% de la població mundial acapara més de la meitat de les vacunes en circulació. O dit d'una altra manera: nou de cada deu persones no podran accedir a cap dosi. Més vell que l'anar a peu: el primer món i els seus privilegis de nen mimat.

Per l'OMS, aquesta actitud situa el planeta a un pas d'un fracàs moral catastròfic. Es vacunaran primer les persones de poc risc dels països rics que el personal sanitari dels països amb menys recursos. Té un preu, aquest fracàs: més pobresa i més mort... i més pandèmia. El coronavirus no deixarà de circular mentre el gruix de la població mundial no estigui immunitzada. No el frenaran el 70% dels espanyols, ni el 70% dels nord-americans o dels britànics. Perquè ni les banderes ni les fronteres fan de bombolla. La pandèmia seguirà sent global mentre la solució segueixi sent parcial.

Anar al contingut