Els presos, en llibertat: què passa ara amb els prop de 3.000 represaliats?
Els presos, en llibertat: què passa ara amb els prop de 3.000 represaliats?
Imatge de l'acte simbòlic d'Òmnium davant l'Arc de Triomf (ACN)
Imatge de l'acte simbòlic d'Òmnium davant l'Arc de Triomf (ACN)
ANÀLISI

Els presos, en llibertat: què passa ara amb els prop de 3.000 represaliats?

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Sotsdirector d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@albertsegura_
Actualitzat

A punt d'estrenar la llibertat, els presos polítics discutien (mig en broma, mig seriosament...) abans de travessar l'última porta blindada de Lledoners quina cara havien de posar en sortir-ne:

- "Amb expressió de joia o no?", pregunta Jordi Sànchez.

- "I tant! És una victòria, és una victòria!", hi respon Cuixart.

Però Junqueras replica: "No, hem de posar cara d'enterrament, d'enterrament, que no sembli que ens alegrem que hi hagi molts represaliats."

Victòria o enterrament? Aquesta conversa és el millor resum de la barreja d'emocions que viu l'independentisme. Després de 1.346 nits a la presó, Sànchez, Cuixart, Junqueras, Forn, Rull, Turull, Bassa, Romeva i Forcadell han pogut passar la revetlla de Sant Joan a casa. Això és una victòria.

Tot i que siguin només parcials, reversibles i amb inhabilitació, els indults són una bona notícia i que la triple dreta de Colón, el poder judicial i el "deep state" protestin ho confirma. Són una oportunitat per al diàleg, per a la política, que s'ha guanyat a les urnes, a les manifestacions i a Europa.

Però la celebració és continguda: es viu amb escepticisme, amb cara d'enterrament, que diu Junqueras, perquè encara hi ha prop de 3.000 represaliats pendents dels jutjats per l'1-O i les mobilitzacions posteriors, al jutjat 13 de Barcelona, al TSJC o al Tribunal de Comptes, que dimarts que ve tornarà a imposar una altra fiança multimilionària que la caixa de solidaritat no podrà cobrir.

I corren el risc d'entrar a la presó, com Marcel Vivet. Des d'Aleix Villatoro, Neus Munté o Josep Manuel Suàrez, amb qui avui parlarem a "El matí de Catalunya Ràdio", fins a Albert Royo, Josep Maria Jové, Lluís Salvador, Francesc Homs, Antoni Molons o Natàlia Garriga. I no oblidem les causes obertes contra el Tsunami Democràtic, l'operació Judes dels CDRs, els alcaldes de l'1-O, el calaix de sastre del Volhov, la desobediència de Torra i l'exili.

I què farà el govern espanyol? Què farà Pedro Sánchez? Hi continuarà posant pedaços en forma d'indult... o deixarà de tancar files amb PP, Vox i Ciutadans i acceptarà l'amnistia?

Anar al contingut