El matí de Catalunya Ràdio

Els museus, obligats a reinventar-se

Alguns dels museus més visitats del país han decidit obrir el mes de juny per poder garantir la seguretat del públic
Elisabet Aloy
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Fem passos endavant, comencem a veure la llum. Avancem cap a una "nova normalitat" en la qual els espais artístics i culturals tornaran a entrar a poc a poc a les nostre vides. Justament, la cultura és una de les més afectades per la crisi del coronavirus. Els teatres, els cinemes, els espectacles musicals, les biblioteques o els museus, són alguns dels espais més enyorats aquests dies de confinament.

Amb la fase 0,5 de desescalada ja es podien començar a obrir biblioteques i museus, però aquests centres tornaran a principis de juny. Abans de posar-se en marxa es volien assegurar que compleixen amb totes les mesures de seguretat sanitàries.

Com afronten l'obertura de portes alguns dels museus catalans?

Reobriran amb màxim un terç de l'aforament per visites només, sense fer-hi activitats. Ho faran amb senyalètica específica per recordar les noves normes d'ús per als visitants i amb punts d'aplicació de gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de les mans. També han instal·lat mampares divisòries transparents en els punts d'informació i taquilles i han enganxat marques a terra per assegurar-se de mantenir la distància de seguretat, sobretot davant de les obres en les quals pot aplegar-se més públic.

Els museus, obligats a reinventar-se amb el coronavirus
 

Molts d'aquests espais artístics s'han pres aquesta reobertura com a una oportunitat per reinventar-se i fer un pas endavant.

La crisi del Covid-19 ha suposat pèrdues significatives pels diferents museus del país. Per aquest motiu, la gran majoria d'ells han decidit apostar per nous continguts, per potenciar les col·leccions, per atraure l'atenció del públic local o per impulsar la digitalització. Hem parlat amb alguns dels seus responsables a "El matí de Catalunya Ràdio".

Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació "la Caixa" / Obertura prevista: dilluns

"S'ha treballat intensament per obrir els vuit Caixaforums, i reconduir les exposicions. Sempre pensant amb la seguretat, però també amb la confortabilitat. Com que no podrem fer les visites guiades, que és pel que apostem perquè el visitant aprengui més i consolidi els seus coneixements, però hi haurà educadors al llarg de tots els recorreguts fent tasques de mediació, pensant en el nostre públic, que és local."

Pepe Serra, director del MNAC / Obertura prevista: 10 de juny

"La crisi accelera una sèrie de debats que els museus ja teníem en marxa. Com el nostre rol a la societat, com arribar a més gent, com ser més justos i sostenibles. Per tant, hem d'aprofitar per avançar en aquesta direcció."

Jordi Penas, director del Museu del Barça / Obertura prevista: a mitjan juny

"L'obertura passa pel control dels aforaments, primer amb un 30% i, més endavant, amb un 50%. Respectar la distància de seguretat de dos metres, les mans netes a l'entrada i les mascaretes. (...) Estem reconvertint els espais digitals tàctils, amb pantalles amb nous continguts que no estaven a la disposició dels ciutadans abans."

Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso / Obertura prevista: a mitjan juny

"Estem condicionant els espais, treballant sobre altres formes de comunicació. (...) Hem preparat una programació inèdita, que no és la que teníem prevista per aquest any, centrada en la importància de Barcelona per Picasso, i de Picasso per Barcelona. Estem preparant una programació més ciutadana, en la qual creiem que hi ha un Picasso per cada un de nosaltres."

Montse Aguer, directora dels museus Dalí (Museu de Figueres, la casa de Port Lligat i la casa de Púbol) / Obertura prevista: no està decidida la data exacta

"És la primera vegada a la història que s'ha tancat el Museu. Hem perdut al voltant de 800 mil euros al mes (...) I s'ha hagut de fer un ERTO (...) Depenem molt del visitant estranger, i per tant, de l'obertura de fronteres, de la quarantena, etc."

 

Aquesta obertura esglaonada de gran part dels museus catalans suposa un pas endavant per a la societat, per tornar a sortir de casa a poc a poc i per viure noves experiències. Recuperar els museus, en aquesta crisi tan complicada que ens ha tocat viure, és essencial.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Museus

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut