Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Els Mossos vigilen 12.000 víctimes de violència masclista: 25 en risc alt de feminicidi

Entre un 70 i un 80% dels casos de violència masclista no es denuncien

Actualitzat

En plena onada de feminicidis a l'Estat, el Ministeri de l'Interior i les policies han pactat augmentar la vigilància als agressors i trobar noves estratègies de millora en la detecció i gestió del risc per millorar els models i instruments de la valoració per evitar els feminicidis.

En aquest context, unes 12.000 dones víctimes de violència masclista són objecte de seguiment per part de la Unitat d'Atenció de la Víctima dels Mossos, segons ha avançat a "El matí de Catalunya Ràdio" la portaveu del cos, Montserrat Escudé.

Les parelles i exparelles de 38 d'aquestes dones tenen assignada una polsera electrònica per garantir que compleixen l'ordre d'allunyament decretada per un jutge. Nou d'aquestes dones estan en el nivell més alt de patir una agressió mortal, 16 en nivell alt i 74 amb risc mitjà. En alguns casos extrems, aquestes dones tenen vigilància policial durant les 24 hores. 

violència masclista

La inspectora Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos d'Esquadra, explica: "En persones que tenien antecedents policials violents, o el fet d'haver estat condemnat, són qüestions que ja es tenen en compte. Però potser cal revisar la importància que fins ara se'ls donava". En quins casos?

"Quan no hi ha violència física sobre l'actual víctima, o si es produeix un trencament de condemna pur, o si l'acusat manifesta conductes relacionades amb la possibilitat d'algun trastorn mental no tractat. S'ha de millorar la gestió del risc en tots els casos."

És per això que demanaran als jutges que autoritzin més polseres per seguir-los telemàticament i que es dictin més ordres d'allunyament

El fracàs del sistema

La meitat de les dones assassinades el 2022 havien denunciat el seu agressor. A Catalunya, l'any es va tancar amb 12 feminicidis. Un terç de les dones mortes havien denunciat el seu assassí. Cap d'elles tenia mesures de protecció vigents. L'any anterior, el 2021, de les més de 5.000 dones que van demanar ordres de protecció a Catalunya, a més de la meitat els hi van denegar.

Per Escudé, aquesta autocrítica és importantíssima "perquè qualsevol feminicidi és la màxima frustració":

"L'expressió més greu del fracàs absolut del sistema. Les violències masclistes i en especial les de l'àmbit de la parella tenen un impacte gravíssim a nivell de les persones que les pateixen i de tot el seu entorn. El dany psicològic que provoca la violència és molt gran."

La infradenúncia, un topall

A Catalunya ha augmentat el nombre de denúncies, malgrat tot, la portaveu ha reconegut que els nivells d'infradenúncia continuen sent molt elevats. Entre un 70 i un 80% dels casos de violència masclista no es denuncien.

És per això que Escudé apel·la a la responsabilitat de l'entorn de la víctima que sigui testimoni de la violència perquè ho denunciï.

"L'entorn és clau. Però hem de tenir en compte que a vegades l'entorn no coneix la situació de violència o sovint l'entorn està desestructurat. Els testimonis, en cas de coneixement de violència voldran intervenir, però no saben quins recursos tenen. Hem de continuar fent prevenció, sensibilització i informar d'aquests recursos."

La portaveu dels Mossos ha recordat que la societat té un biaix pel que fa al perfil de les dones susceptibles de ser víctimes: "Som simplistes i pensem en unes dones i uns agressors amb un perfil determinat. I no.

Totes les dones som susceptibles de poder ser víctimes de violència masclista. No podem pensar en prototipus perquè si no, no sabrem identificar les violències ni fer unes bones intervencions."

Espelmes en senyal de dol per un feminicidi a Martorell
Espelmes en senyal de dol per un feminicidi a Martorell

Com demanar ajuda

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

També hi ha disponible el WhatsApp 601 00 11 22, que ofereix informació i assessorament. I, en cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.

ARXIVAT A:
Violència masclista
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut