Set escoles tanquen a França per un cas de Covid-19 la setmana després d'obrir
Alumnes de secundària fent cua per tornar al col·legi a Bordeus, aquest dilluns (EFE/EPA/Caroline Blumberg)
El matí de Catalunya Ràdio

Mestres de secundària podran fer classe a primària a les concertades per suplir baixes

Escoles i instituts estan desbordats per l'allau de baixes i contagis per covid, amb gairebé 8.500 docents confinats en els últims 10 dies

Isaac Salvatierra / Montse BarconActualitzat
TEMA:
Covid-19

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat a "El matí de Catalunya Ràdio" més mesures per garantir que es cobreix l'allau de baixes provocades per l'esclat de la variant òmicron. Educació autoritzarà els professors de secundària perquè puguin fer substitucions a primària a les escoles concertades. En els últims 10 dies, 11.000 docents han donat positiu i ja n'hi ha prop de 8.500 confinats.

Gonzàlez-Cambray ha admès que l'augment de contagis tensiona els centres però ha remarcat que s'està fent tot el possible per cobrir les baixes. Un exemple d'aquests esforços són els 200.000 testos entre els alumnes que s'han fet des de la tornada a l'escola, fet que ha permès detectar molts casos asimptomàtics.

El sindicat USTEC-STEs denuncia que aquests dies la meitat de les baixes no es cobreixen. En resposta a les queixes, el titular d'Educació ha defensat els nous protocols de la Generalitat per garantir la presencialitat a les aules davant la variant òmicron i ha dit que s'està tirant endavant gràcies a l'esforç dels mestres:

"L'escola es fa des de l'escola. Gràcies a la implicació dels mestres ens en sortirem."

En els últims deu dies, hi ha hagut 112.719 contagiats a les escoles, entre alumnes i mestres, més que en tot el curs passat. Ja hi ha 111.786 alumnes confinats, segons dades del Departament d'Educació.

Gonzàlez-Cambray ha destacat que hi ha molts més contagiats que el curs passat, però menys confinats dels que hi hauria amb els protocols d'aleshores, ja que ara només s'envia tot el grup a casa quan hi ha 5 alumnes positius o un 20% de la classe contagiada. Això fa que hi hagi 181 classes confinades quan l'any passat n'hi havia 2.500. El conseller d'Educació ha posat en context l'esclat de casos de l'òmicron a les escoles i ha assegurat que és un reflex del que passa a escala comunitària, amb 700.000 contagis des del dia de Nadal a tot el país.

 

Els mestres, desbordats

Mestres i professors han explicat a l'antena de Catalunya Ràdio la realitat que es viu aquests dies als centres. En general, parlen tots d'"angoixa" i de "descontrol" per l'augment continuat de casos i pels canvis dels protocols del Departament d'Educació. Silvia Pérez, psicopedagoga d'una escola pública, diu que estan al límit:

"La situació és insostenible. Les tasques d'assessorament estan desbordades. La gestió de la pandèmia que s'està fent des dels equips directius està passant factura emocionalment."

Un dels problemes és el decalatge que hi ha entre que les famílies coneixen un positiu i que el cas entra al sistema, que és quan des dels equips directius poden actuar. Això genera molta confusió. L'Elisabet, mestra d'educació infantil, ho descriu així:

"És angoixa i patiment diari. Arribes i és: 'Bon dia, quants som? Qui falta? Qui hi ha? Qui va a la classe de qui?' I així anem..."

Una altra mestra, Mamen Comas, denuncia les dificultats del sistema híbrid, quan hi ha confinats a l'aula:

"És difícil atendre els de casa i els de classe: no tenim bons sistemes de càmera i àudio a les aules públiques."

Àlex Joan Martí, professor d'un institut amb una vintena de grups confinats, creu que s'ha vulnerat el dret a l'educació:

"La qualitat de l'educació ha baixat d'una manera important. Es fa molt complicat el control de l'absentisme, que és un tema bàsic en un centre educatiu públic. És difícil saber si algú ha de venir o no. I les classes híbrides han disminuït molt la qualitat. Fer un seguiment dels telemàtics és pràcticament impossible. Custodiem l'alumnat però es trenca el ritme d'aprenentatge."

 

ARXIVAT A:
Covid-19Educació
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut