Mbappé esclata de riure quan li proposen que faci viatges curts en tren en lloc d'en avió privat
Mbappé esclata de riure quan li proposen que faci viatges curts en tren en lloc d'en avió privat
EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

Els experts alerten que Mbappé i Galtier fan joc al negacionisme climàtic

José María Baldasano, catedràtic d'Enginyeria Ambiental de la UPC, explica que viatjar una hora en jet privat emet 243 vegades més quilos de CO2 que un vol comercial

L'entrenador i la superestrella del PSG van trobar divertidíssim que se'ls plantegés en roda de premsa fer servir el tren o l'autocar per a un desplaçament de dues hores en lloc de l'avió privat. La seva reacció —riure-se'n de la pregunta i del periodista — ha indignat a bona part del món de l'esport i la política francesa.

 

Dos mil quilos de CO2

"Viatjar en avió comercial emet 200 grams de CO2 per quilòmetre i persona i en canvi en tren son uns 14-15 grams. Ara bé, un vol d'una hora en jet privat emet 2.000 quilos de CO2, mentre la mitjana d'un ciutadà europeu [quan viatja en avió] és de 8,2 quilos de CO2 l'any".

Baldasano considera que no és necessari prohibir els vols privats però sí és important "entendre que estem en un escenari d'emergència climàtica i és urgent un canvi de model i de conducta".

Estudis com el d'Intermón Oxfam demostren que com més renda més impacte ecològic, però la gràfica es dispara amb la contaminació dels superrics: L'1% de la població més rica contamina el doble que la meitat més pobre, que és precisament qui més pateix les conseqüències del canvi climàtic.

Les actituds de Christophe Galtier i Kylian Mbappé "són una vergonya i projecten una visió del món totalment privilegiada  que fa el joc al negacionisme climàtic"


El canvi d'hàbits no és un càstig

Pel catedràtic d'Enginyeria Ambiental, els equips de futbol no haurien de ser els únics que viatgessin en tren, sinó tothom, a nivell individual i com a societat, hauríem de prendre consciencia. El més important, alerta Baldasano, és que els canvis d'hàbits no s'entenguin com un càstig.

"És important no transmetre que la gent és culpable de l'emergència climàtica, sinó racionalitzar la situació: en els darrers anys hem millorat molt les nostres condicions de vida però ara toca fer una reflexió profunda de cap on hem d'anar".

 

Polèmica viral

Els riures d'Mbappé i Galtier han estat polèmics, sobretot a França. El PSG i diverses autoritats franceses els han cridat l'atenció i Greenpeace ha enviat un carro de vela al Parc del Prínceps després que l'entrenador del PSG proposés, de broma, aquest sistema de transport com alternativa més neta que l'avió.

Anar al contingut