Els sondejos donen la primera plaça a Macron, seguit de prop per Le Pen
Els sondejos donen la primera plaça a Macron, seguit de prop per Le Pen (Reuters/Gonzalo Fuentes)
ANÀLISI

Els dos grans partits de la política francesa s'estan convertint en història

S'imaginen unes eleccions al Congrés en què el PSOE i el PP sumessin entre tots dos només un 7% dels vots? Doncs això és el que ha passat a França en la primera volta de les eleccions presidencials. Socialistes i republicans, els dos grans partits històrics de la política francesa, s'estan convertint només en això: en història.

Caldrà veure què passa a les pròximes legislatives, però en les presidencials no han comptat per a res per als electors francesos. Fa anys que van a la baixa, però aquesta vegada la patacada ha estat monumental. Una recomposició política en tota regla. Avui, amb permís de l'extrema esquerra de Mélenchon, que ha fet un resultat destacable, la política francesa es mou al voltant d'Emmanuel Macron i Marine Le Pen. Macron és a vegades liberal, a vegades conservador, a vegades progressista. Le Pen és sempre d'extrema dreta. Però en aquesta campanya ha moderat el to, ha dulcificat les formes, s'ha allunyat del seu admirat Putin... I ja no fa tanta por com quatre anys enrere.

Tots dos disputaran la segona volta el 24 d'abril. En principi, Macron no hauria de tenir problema per guanyar, perquè socialistes, republicans, ecologistes i fins i tot comunistes han demanat el vot per ell. A Le Pen només li ha promès vots l'extrema dreta més extrema que la seva: la de Zemmour. Ara bé, el sistema polític francès està, com dèiem, en descomposició.

O sigui que, si no vol sorpreses, Macron haurà d'arremangar-se i, en els pròxims 15 dies, fer la campanya que no ha fet en aquesta primera volta. Perquè Le Pen la farà segur.

ARXIVAT A:
Eleccions França 2022
Anar al contingut