Regal en una oficina
El matí de Catalunya Ràdio

Els alts càrrecs de la Generalitat han rebut 1.800 regals en l'últim any

Ayuso va regalar a Aragonès un lot de vi, oli, formatge i cecina

Lluís Freixes / Sergi López NúñezActualitzat

Material gràfic, bibliogràfic i audiovisual o objectes decoratius són alguns dels obsequis que reben els alts càrrecs de la Generalitat. Aquest dilluns arrenca la setmana internacional del govern obert, un pacte per millorar la transparència de les institucions. Segons ha pogut saber "El matí de Catalunya Ràdio", l'any passat els van arribar gairebé 1.800 regals.

Són obsequis que reben en relació amb la seva tasca institucional i que es poden consultar al portal de dades obertes. A la llista d'alts càrrecs hi ha personal directiu, subdirectors i subdirectores, i personal assimilat. Cultura és el departament que en rep més:

Departaments de la Generalitat que reben més regals
Departaments de la Generalitat que reben més regals (El matí de Catalunya Ràdio / elaboració pròpia)

L'obsequi d'Ayuso a Aragonès

Des que és president, Pere Aragonès ha rebut oficialment 567 obsequis. La majoria són llibres i objectes decoratius de poc valor, però n'hi ha de més curiosos i amb remitents de tota mena: empresaris, alcaldes, lobbies, ambaixadors...

El més sorprenent és el lot de vi, oli, formatge i cecina que va rebre el Nadal passat ni més ni menys que d'Isabel Díaz Ayuso, la presidenta de la Comunitat de Madrid.

Un lot similar l'hi va enviar per les mateixes dates el president manxec, Emiliano García-Page, sempre crític amb l'independentisme. La subdirectora de Transparència i Grups d'interès, Olinda Anía, ens aclareix on van a parar tots aquests productes de consum:

"En aquests casos vam dir de donar-ho a una entitat benèfica i, si no, guardar-ho per a recepcions, cerimònies, entre d'altres... En cap cas s'ho pot emportar l'alt càrrec o el directiu."

Pere Aragonés i Isabel Díaz Ayuso
Pere Aragonés i Isabel Díaz Ayuso (Fotos Europa Press)

Codi de conducta: evitar sospites

Anía destaca per què és important que hi hagi transparència en aquest àmbit:

"Quan un rep un obsequi, té una finalitat clara i, com que s'ha generat la cultura que les relacions amb els grups d'interès no són innòcues, els regals tampoc no ho són. És per això que cal la màxima transparència per evitar sospites."

La regla general amb relació als regals i obsequis que s'ofereixen és no acceptar-los. L'excepció s'aplica en el cas de regals de cortesia, no venals o commemoratius. En aquests casos, es poden acceptar, però mai poden tenir un ús privatiu i cal fer-ho públic. Els llibres són entre els objectes que més reben els alts càrrecs:

Obsequis més rebuts pels alts càrrecs de la Generalitat
Obsequis més rebuts pels alts càrrecs de la Generalitat (El matí de Catalunya Ràdio / elaboració pròpia)

Ara bé, pel que fa als obsequis, no hi ha un registre públic de sortida, és a dir, dels regals que fan els alts càrrecs de la Generalitat. Des del govern, però, admeten que cada vegada se'n fan menys.

Anar al contingut