Els 5 tresors amagats de Netflix
Escena de "Derry girls"
El matí de Catalunya Ràdio

Els cinc tresors amagats de Netflix

Bones sèries que formen part del fons de catàleg de la plataforma però que passen desapercebudes

Actualitzat

1. "Top boy" (Ronan Bennett, 2011)

"Se la va anomenar la "The Wire" britànica."

El punt fort: Hi trobareu bones interpretacions d'actors joves, un estil propi en el retrat de la vida urbana i una banda sonora impecable.
De què va? A la primera temporada, que trobareu a Netflix amb el títol "Top Boy Summerhouse", la història principal és de dos preadolescents que es troben dins d'aquest món. Inicialment, es va quedar amb una sola temporada, però cinc anys després va tornar amb la segona, que trobareu simplement amb el títol de "Top boy".

Els 5 tresors amagats de Netflix
Escena de 'Top boy' (Netflix)

Atenció a: No arriba al nivell de "The Wire". Però és cert que el retrat que fa del tràfic de drogues al barri londinenc de Hackney la recorda molt per la cruesa i el realisme amb què retrata la jerarquia que hi ha al darrere d'aquest negoci, que explota els més joves. Per més joves vull dir adolescents a les ordres de nois de vint anys.

2. "The paper" (Dalibor Matanic, 2016)

"Una sèrie croata sobre periodisme i llibertat de premsa."

Els 5 tresors amagats de Netflix
Escena de 'The paper' (Netflix)

De què va? Està ambientada a la redacció d'un diari que és a punt de ser adquirit per un gran empresari del món de la construcció. La sèrie segueix les gestions prèvies a l'adquisició i l'angoixa entre els periodistes sobre la preservació de la integritat del diari, considerat l'últim bastió de periodisme independent del país.
L'ambient: Crea la sensació d'objectivitat fent que la càmera intervingui poc. Sobretot a les escenes de la redacció. No es mou gaire, com si testimoniés el que està passant. La sèrie explora molt bé la tensió entre periodistes i els interessos dels propietaris del mitjà per al qual treballen. Al mateix temps segueix la trama derivada d'un accident de cotxe. Totes dues coses estan relacionades.
El més interessant: Combina el misteri i una reflexió sobre el paper del periodisme en una societat dirigida per interessos polítics i econòmics.

3. "Derek" (Ricky Gervais, 2013)

"Una oda a les bones persones"

Els 5 tresors amagats de Netflix
Escena de 'Derek' (Netflix)

El punt fort: La primera sèrie en què Ricky Gervais ens va emocionar.
De què va? Gervais interpreta un home de 50 anys que per treballa en una residència d'avis. És una persona especial. És molt ingenu, amb un tarannà gairebé infantil, no gaire intel·ligent, desinhibit i sense cap tipus de malícia, cosa que el fa també molt vulnerable. La societat se'n riu d'ell, però a la residència ell és feliç ajudant. La sèrie és una oda de Ricky Gervais a les bones persones. De fet, el pensament de Derek es resumeix millor amb una frase que diu: "és millor ser amable que intel·ligent o guapo".
El més interessant: Amb aquest personatge entranyable, la sèrie es fica l'espectador a la butxaca, combinat amb les tècniques habituals de Ricky Gervais en sèries com The Office. Dels encerts de Derek va sorgir After Life.
 

4. "Shtisel" (Alon Zingman, 2013)

"Una sèrie sobre una família haredi, jueva ultraortodoxa, que viu al barri de Geula, a Jerusalem."

Els 5 tresors amagats de Netflix
Escena de 'Shtisel' (Netflix)

El punt fort: Al repartiment hi trobareu a l'actriu Shira Haas, ara molt coneguda per la minisèrie Unorthodox. De fet, podeu saltar d'una sèrie a l'altra.
De què va? Segueixen costums estrictes, tot i que no tant com en altres comunitats, i moltes de les trames tenen a veure amb el fet de no saltar-se les regles.
El més interessant: La sèrie explica molt bé com viuen i amb quins dilemes es troben. Per exemple, un dels protagonistes és un home que viu amb el seu pare i està estudiant per ser rabí, però ell no ho vol.

5. "Derry girls" (Lisa McGee​, 2018)

"Una comèdia ambientada a la Irlanda del Nord dels 90."

Els 5 tresors amagats de Netflix
Escena de 'Derry girls' (Netflix)

El punt fort: És una sèrie que és molt políticament incorrecte i divertida.
De què va? El conflicte armat forma part de la quotidianitat dels personatges, que han assumit com a rutinari controls a les carreteres o que s'hagi d'evacuar un edifici, i és tractat amb humor. Per ells forma part de la normalitat. Les protagonistes, un grup de noies adolescents i un noi, tenen les inquietuds pròpies de la seva edat.
El més interessant: L'humor sorgeix sovint de creuar trames adolescents amb el context seriós. Per exemple, van a un concert de Take That i provoquen la sospita d'una possible bomba en una maleta.
Atenció a: S'ha convertit en la comèdia irlandesa més popular des dels temps de "Father Ted".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut