Imatges de les sèries de TV "Lost", "The Crown" i "Friends"
Imatges de les sèries de TV "Lost", "The Crown" i "Friends"
El matí de Catalunya Ràdio

Els 20 millors episodis de sèries dels últims anys

Finals trepidants, històries d'amor, girs de guió, epílegs per plorar, escenes atrapades a les retines... una tria des de "Twin Peaks" fins a "The last of us"

Actualitzat

"Lost - The Constant"

A quina plataforma? Disney+

De quina temporada? Episodi 5 de la quarta temporada

Què va passar? Lost és una sèrie amb molts episodis memorables. Entre tots, em quedo amb un que es titula The Constant. És un episodi que m'emociona i que em meravella cada cop que el miro. M'emociona per les interpretacions de Henry Ian Cusick (Desmond) i Sonya Walger (Penny) en aquest moment de la trucada i em meravella com de ben lligat està tot el guió, que barreja salts en el temps amb la millor història d'amor que s'ha explicat mai en una sèrie. És dels episodis més intensos de Lost, que ja és dir.

lost_cr

"Game of thrones - The rains of Castamere"

A quina plataforma? HBO Max

De quina temporada? Tercera, episodi 9

Què va passar? De Game of Thrones podria haver triat un episodi de batalles, que continuen sent el més espectacular que s'han fet mai en una sèrie. Però encara que Game of Thrones va trencar el sostre de les sèries a nivell visual, a mi el que més em va atrapar són els girs de guió violents i que et creaven una sensació inexplicable d'injustícia com la que ens van deixar a l'episodi de la Red Wedding.

"The Sopranos - Long term parking"

A quina plataforma? HBO Max

De quina temporada? Episodi 12 de la cinquena temporada

Què va passar? The Sopranos va aconseguir que ens féssim tant nostres els personatges que podíem oblidar com d'inhumans podien arribar a ser. Malgrat que tot indica el contrari, en aquest episodi ens passem l'estona pensant que no assassinaran a sang freda un personatge clau de la sèrie. Quan ho fan, ens deixa amb un mal cos horrible.

"Breaking bad - Ozymandias"

A quina plataforma? Netflix

De quina temporada? Cinquena, episodi 14

Què va passar? El penúltim episodi de Breaking bad continua sent el meu preferit i, per mi, el millor final de la sèrie. És l'enfonsament definitiu de l'imperi aixecat per Walter White, perfectament explicat a través de metàfores i també de l'acció dramàtica, amb el personatge arribant al límit en tots els àmbits de la seva vida. Bryan Cranston està immens però la resta del repartiment no es queda enrere.

"Six feet under - Everyone's waiting"

A quina plataforma? HBO Max

De quina temporada? Episodi 12, de la cinquena

Què va passar? Possiblement el millor final que ha tingut mai una sèrie. Un episodi que, trencant la dinàmica habitual de la sèrie, comença amb un naixement i que parla de mirar cap endavant, cap al futur, i començar de nou. L'epíleg tanca la trama de tots els personatges i és impossible no fer-te un fart de plorar mirant-lo. Catàrtic.

"Mad men - The suitcase"

A quina plataforma? Amazon

De quina temporada? Quarta, episodi 7

Què va passar? Un episodi centrat en la relació entre en Don i la Peggy, que es queden treballant en una campanya per una marca de maletes. Hi ha de tot: retrets que feia temps que esperaven sortir, veritats confessades sota els efectes de l'alcohol i una tendresa que apareix quan són capaços de mostrar-se vulnerables l'un amb l'altre. Jon Hamm i Elisabeth Moss connecten de meravella.

"The leftovers - International assassin"

A quina plataforma? HBO Max

De quina temporada? Episodi 8 de la segona temporada

Què va passar? Un episodi on The Leftovers arrisca sortint del seu estil habitual per explicar una història que succeeix en un espai metafòric i on el protagonista intenta desfer-se dels remordiments que té en relació a un altre personatge. És imaginatiu, brillant i trencador. Et fa petar el cap com només ho pot fer en Damon Lindelof.

"L'amiga genial - L'Isola"

A quina plataforma? HBO Max i aviat a TV3

De quina temporada? Primera, episodi 6

Què va passar? Un altre trencament en el to de la sèrie, perquè les protagonistes deixen el barri pobre i trist on viuen per anar a passar les vacances d'estiu en una illa idíl·lica. Rere la postal d'ensomni hi ha un monstre que fa que les vacances esdevinguin pertorbadores. Un dels episodis on la denúncia contra el masclisme és més colpidora.

"Friends - The one when Ross finds out"

A quina plataforma? HBO Max

De quina temporada? Segona, episodi 7.

Què va passar? La trama Rachel-Ross era un element clau a Friends, perquè permetia a la sèrie combinar emocions i comèdia. En aquest episodi, la Rachel deixa un missatge al contestador a en Ross mentre va beguda i després voldrà que no l'escolti. Estàs rient i al mateix temps desitjant que es facin el primer petó d'una vegada.

Friends
Friends

"Seinfeld - The contest"

A quina plataforma? Netflix

De quina temporada? Episodi 11 de la quarta temporada

Què va passar? El perfecte exemple de com Seinfeld podia fer un episodi de comèdia magistral basat en el no-res. Els personatges fan una juguesca que consisteix a veure qui aguanta més temps sense masturbar-se. La hilaritat prové del fet que no fan servir la paraula, amb els guionistes fent acrobàcies per no emprar-la. El personatge femení, Elaine, participa en la juguesca sense problema.

"The wire - Middle ground"

A quina plataforma? HBO Max

De quina temporada? Tercera, episodi 11

Què va passar? The Wire sabia com acomiadar els seus personatges. Aconseguia que fos impactant, però mai no eren morts buides. Sempre volien explicar-nos alguna cosa sobre els engranatges que governaven les vides dels personatges. Aquest és un dels casos en què millor ho va fer, amb una conversa entre dos personatges que posa els elements per entendre la cruesa que vindrà després.

"The crown - Marionettes"

A quina plataforma? Netflix

De quina temporada? Segon capítol de la cinquena temporada

Què va passar? La meva etapa preferida de The Crown és la de Claire Foy i en aquest episodi ella està esplèndida i el guió treballa molt bé les reticències de la Reina a ser propera a la gent. Es basa en dos fets reals (un dels quals és el discurs de Nadal, que van reproduir a la perfecció) i és un dels episodis de The Crown on es retrata clarament la supèrbia i el menyspreu de la Reina per la plebs.

Escena de 'The Crown'
Escena de "The Crown"

"The west wing - Two cathedrals"

A quina plataforma? Amazon i HBO Max

De quina temporada? Episodi 22 de la segona

Què va passar? Té el millor moment del president Bartlet en l'escena en què es queda sol a la catedral. Martin Sheen imbueix al personatge una ràbia, una tristesa i un sentit de la injustícia que remouen. A partir d'aquí ve un renaixement del protagonista que és emocional i vigorós i que és una manera excel·lent de tancar una temporada amunt.

"Twin peaks - Lonely souls"

A quina plataforma? A cap plataforma

De quina temporada? Segona temporada, episodi set

Què va passar? L'episodi en què es va descobrir qui va matar Laura Palmer (i que David Lynch i Mark Frost no volien fer) continua sent un dels pics artístics de Twin Peaks. És inesperat i terrorífic i artísticament arriscat fins i tot per als paràmetres actuals. L'episodi que han de mirar tots els que diuen que Twin Peaks ha envellit malament.

Una escena de 'Twin Peaks', la sèrie de David Lynch
Una escena de "Twin Peaks", la sèrie de David Lynch

"Black mirror - San Junipero"

A quina plataforma? Netflix

De quina temporada? Tercera, quart capítol

Què va passar? Black Mirror fent veure que aquest cop no ens oferirà un malson i plantejant una història d'amor ambientada en uns anys 80 nostàlgics per després trinxar-nos però deixant sobre la taula el debat sobre si el que acabem de veure és un final feliç o un final terrorífic. Personalment penso que és el més terrorífic de tots.

"Better call Saul - Saul gone"

A quina plataforma? Movistar+

De quina temporada? Sisena, episodi 13

Què va passar? Un final de sèrie exquisit i elegant, conseqüent amb la trajectòria del personatge de Saul Goodman, que pren una decisió final que aconsegueix ser sorprenent i lògica alhora. Episodi que es recolza en la química que tenen Bob Odenkirk i Rhea Seehorn, que fins a l'últim minut de la sèrie són un goig de veure junts.

"Bojack horseman - Free churro"

A quina plataforma? Netflix

De quina temporada? Episodi 6 de la cinquena temporada

Què va passar? L'episodi que desmenteix d'una vegada per totes que l'animació sigui un mitjà menor. BoJack Horseman és una sèrie que està per sobre de la majoria de sèries amb actors. I aquí es marca un monòleg que explora el dol i la relació amb els pares que ja voldria tenir qualsevol sèrie amb actors i amb moltes més pretensions.

Bojack Horseman
Bojack Horseman

"The americans - Start"

A quina plataforma? Disney+

De quina temporada? Sisena, episodi 10

Què va passar? Final dels que et trenca en mil trossos. The Americans mereix ser reivindicada cada dia com una de les millors sèries recents. La seqüència del tren és de les que es queda a les retines per sempre. Entenem perfectament les decisions de tots els personatges malgrat dolguin i connecta amb al context històric de la sèrie.

"Band of brothers - Why we fight"

A quina plataforma? HBO Max

De quina temporada? Primera, episodi 9

Què va passar? L'episodi en què els soldats de Band of Brothers descobreixen un camp de concentració i no saben què és continua sent estremidor. La manera com observen l'horror sense ser capaços de copsar la inhumanitat que tenen davant és un dels moments més devastadors que he vist mai en una sèrie. Els personatges se senten derrotats malgrat que teòricament estant guanyant la guerra.

"The last of us - Long, long fight"

A quina plataforma? HBO Max

De quina temporada? Primera, episodi 3

Què va passar? Una preciosa història d'amor explicada al mig d'un context apocalíptic. Sembla contradictori, precisament aquest context dona sentit a la història, perquè els dos personatges porten tant de temps sobrevivint en solitari que la necessitat de contacte humà fa que s'apropin l'un a l'altre. Aconsegueixen recuperar la normalitat junts en un episodi tendre i emotiu que és la millor entrega fins ara d'una sèrie que va camí de ser una de les millors de l'any.

The last of us
The last of us
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut