El toc de queda serà suficient per aplanar la corba?
El toc de queda serà suficient per aplanar la corba?
ANÀLISI

El toc de queda serà suficient per aplanar la corba?

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto32

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
El toc de queda serà suficient per aplanar la corba?

7,6 milions de persones han passat la primera nit de toc de queda. Tothom tancat a casa de 10 de la nit a 6 del matí.

És molt probable que cap dels que ens esteu escoltant ara mateix hagi viscut mai un toc de queda. És el primer cop que s'aplica aquesta mesura dràstica, excepcional. Com també ho és, de dràstic i d'excepcional, el que ens està passant. Una pandèmia mundial, un virus incontrolable que ens tenalla.

En el terreny polític, a diferència de la primera onada, ara ja no es qüestiona que el virus hi entén, de territoris. És el mateix Pedro Sánchez qui assumeix que la millor manera d'aturar la pandèmia és actuar a més petita escala, des de les administracions més properes als ciutadans i, per tant, des del territori. El comandament únic del març es converteix ara en un marc general -l'estat d'alarma- que cada autonomia gestiona amb criteris propis.

L'objectiu no és altre que frenar l'avenç del virus i evitar el confinament total. Un tancament com el del mes de març i abril seria letal per a l'economia i, segurament, per a l'estat d'ànim de moltes persones. Ara bé, cal saber quin cost té no confinar tothom i si el toc de queda serà suficient per aplanar la corba de la pandèmia. I això no ho sabrem fins que passin almenys deu dies, que és el marge que té el virus per contagiar algú i donar senyals de vida.

Res no té pinta de millorar, en els propers dies ni setmanes. Aquesta nova unitat de mesura de les nostres vides que són els quinze dies queda curta. No n'hi haurà prou amb dues setmanes per capgirar la situació. L'estat d'alarma que Pedro Sánchez vol allargar fins al maig confirma que hem entrat en un túnel que durarà fins passat l'hivern. Que en sortim en condicions depèn de molts factors, i alguns són incontrolables. Altres són a les mans dels polítics i de la gent. Els polítics poden i han de prendre mesures a temps, mesures valentes; escoltar els científics; prevenir i anticipar-se; aparcar el partidisme i la picabaralla política. I la gent ha de ser conscient, i en gran part ja ho és, de la gravetat de la situació i del paper imprescindible que tenim cadascú de nosaltres per protegir-nos, protegir els nostres i els altres, i barrar el pas a aquest coi de virus.

Anar al contingut